( ͡° ͜ʖ ͡°) – Ett meme som tagit plats i sökförslagen

Viral spridning av webbmemes är ofta obegriplig. Men när Google hjälper till blir det lättare. Den som inleder en sökfråga med en inledande parentes blir snabbt varse om memet ( ͡° ͜ʖ ͡°).

( ͡° ͜ʖ ͡°) i sökförslagen

Know your meme har som vanligt järnkoll och kan berätta att memet ursprungligen dök upp på det finska bildforumet Yilauta kl 8.45 (EST) den 18 november 2012 och att det framför allt används som trollnamn i olika 4Chan-likannde forum (kommer det att bli populärare än namnet Anonymous?).

Att ( ͡° ͜ʖ ͡°) nu finns som sökförslag innebär att allt fler nu söker. Sökförslagen är väldigt känsliga för detta, något som kan utnyttjas för att placera en sökfras i förslagen. Och det är väl inte helt orimligt att tro att sökförslaget är resultatet av en medveten kampanj.

( ͡° ͜ʖ ͡°) har fått stort genomslag i bildresultatet.

Jag blev hur som helst orimligt glad åt att hitta det i Google-söket, särskilt som det gav mig ett blogguppslag till #Blogg100 som höll sig inom mitt huvudområde men gjorde att jag slapp skriva en jättelång text. För den som vill läsa mer, har den oefterhärmlige Jack Werner förstås skrivit en lång text om detta, långt innan vi andra fick upp ögonen för ( ͡° ͜ʖ ͡°).