404 – Det verkliga problemet

Igår gick diskussionerna höga om huruvida man verkligen ska 301-redirecta borttagna sidor eller om man inte borde använda 404 (not found) till det den är tänkt till. För dig som känner dig osäker på terminologin, så är en 301-redirect ett sätt att flytta vidare besökaren (och det mesta av länkkrafen) till en ny sida, medan 404 är de där (oftast) tråkiga sidorna som meddelar att man har kommit fel på sajten.

Jag hatar 404, men främst för att det leder till att mina utlänkar slutar fungera. Och precis som kollegan Christian vill jag inte låta länkarna dö. Jag har ju länkat av en anledning en gång. För att det fanns mer läsning, för att det fanns ett spännande resonemang, eller bara för lulz.

En gång i tiden brukade jag alltid spara en egen cache-version av sidor som jag länkade till. Därför har jag fortfarande kvar krönikor som tagits bort från tidningar, roliga sidor, allmänt lulz. Saker som annars skulle ha försvunnit.

Tyvärr anses det ju vara olagligt att spara och publicera sådana sidor. Och det finns massor av sajter, som anser sig tvingade att förbjuda Google att spara en cache av sidan, vilket i sin tur leder till att utmärkta Internet Achive inte heller får spara den. Jag vet inte om kulturarvsprojektet lyder den uppmaningen, men hoppas att så inte är fallet.

Min inställning är enkel: Man bör inte ta bort sidor från en sajt! Ur besökarens perspektiv, och ur den länkande partens perspektiv är det alltid bättre att låta sidan ligga kvar, men uppdatera den med ett block som talar om att evenemanget har varit, att produkten är slutsåld och länka till andra, aktuella, liknande produkter eller till en övergripande sida varifrån man kan hitta liknande information som är mer uppdaterad.

Men om du, av någon anledning, är tvungen att ta bort sidan så tycker jag att du bör agera så här:

Finns samma (eller motsvarande) information någon annanstans på sajten?

Om Ja – 301 till den aktuella sidan

Annars:

Finns det relaterad information eller ett relaterat område någon annanstans på sajten?

Om Ja – 301 till den relaterade informationen

Annars: Om du verkligen inte kan avlänka sidan internt och ändå uppdatera sidan med ett block om att det handlar om gammal info. Ta då bort sidan, och be Google att glömma sidan med hjälp av verktyget i Google Webmaster Tools. Försök även kontakta sajter som länkar till sidan och be dem ta bort länken, eller länka till en bättre sida på din sajt.

Och måste du ha en 404-sida på sajten. Satsa då på att göra den informativ och tydlig. Skyll inte på besökaren, skyll inte på den som har länkat, utan förklara läget efter bästa förmåga.

Jag är faktiskt rätt nöjd med utseendet på den här sidans 404-sida just nu. Men kanske borde där även finnas en trevlig, lite tröstande bild.