Agenda om Google-skräcken

Jag är inte helt säker, men jag tror att jag är med i kvällens Agenda (SVT2 kl 21.14).  Jag blev i alla fall intervjuad under en halvtimme i torsdags. Andra som har pratat Google med SVT under veckan är Pelle Snickars och Isobel Hadley-Kamptz så jag tror att det här kan bli bättre än det låter i beskriviningen:

Vem är rädd för Google – hur mycket vet de om oss egentligen? Om företagets växande informationsimperium. Intervju med Peter Fleischer, integritetsansvarig på Google. Nätet som konsumentvapen – reportage om vad som kan hända när vanliga människor tar strid med nätet som vapen mot nonchalanta storföretag.

Jag är i alla fall fortfarande inte rädd för Google. Däremot är jag fascinerad över att Google verkligen vill indexera all information och göra den sökbar och hanterlig.

Fram till 13 januari kan man se programmet på SVT Play: http://svtplay.se/v/1672151/agenda/del_1_av_16 Google-inslaget börjar 22 minuter in i programmet:

Det går också i repris hela fyra gånger:

Andreas Ekström fick representera de Google-kritiska rösterna. Det gjorde han bra, och föreslog något som faktiskt, i mitt fall är helt ogörligt, d.v.s att göra 1 september till en Google-fri dag.

Det räcker faktiskt med att försöka ta ställning till förslaget för att inse att Andreas redan därigenom har nått sitt mål. Det går nämligen inte att undvika Google. Visst, du kan låta bli att googla, och jag skulle kunna låta bli att läsa e-posten, skriva något på Google Docs, se YouTube-filmer och undvika Blogspot-bloggar. Men hur skulle jag kunna undvika alla sajter som använder Google Analytics som statistikverktyg?

Nej på så sätt har Google-kritikerna rätt. Google har blivit en del av webbens infrastruktur. Det går inte idag att undvika Google. På gott och på ont…