Agent Interactive i konkurs

Så nås jag av den tråkiga nyheten att Agent Interactive har lämnat in en konkursansökan som med all önskvärd tydlighet speglar de stridigheter som har rått mellan olika ägarfraktioner i företaget. Alla misstag skylls på den gamla styrelsen…

Jag har försökt förstå vad man menar med att Agent Interactives exklusivitet i AdTrax har avtalats bort. Kanske är det febern som gör att jag inte begriper eller också kräver det djupare insikt än vad jag har. Den som vet något får gärna kommentera (även anonymt så länge som jag kan förstå vem det är som uttalar sig).

Så här är den officiella bilden av konkursen:

Information till annonsörer, publishers och andra intressenter till Agent Interactive AB (556676-0368).

Idag, den 17/8, har ledningen för Agent Interactive AB ansökt hos Stockholms Tingsrätt att bolaget ska försättas i konkurs.

Under maj månad köpte MVTK Kapitalutveckling AB ytterligare aktier i Agent Interactive för att tillsammans med US Strategi AB erhålla majoritet i syfte att rädda bolaget. Vi anade att allt inte stod rätt till eftersom vi som minoritetsägare utan inflytande under hela våren efterfrågat information från bolaget men inte fått någon. Vi hade dock en stark tro på företaget och medarbetarna och vår avsikt var att utveckla bolaget.

Den 30/6 vid ordinarie årsstämma valdes ny styrelse och ur den nya styrelsen valdes Matts Törnberg till ny vd. Den nya styrelsen insåg dock att bolaget var underkapitaliserat och att stort antal av företagets leverantörer inte fått betalt. Med denna information fattade styrelsen den 14:e juli beslut att upprätta en kontrollbalansräkning. Eftersom styrelsen ännu inte var behörig att företräda bolaget dröjde det ytterligare ca 10 dagar innan vi fick insyn i företagets konton och betalningsströmmar. I samarbete med företagets revisorer tog styrelsen fram en kontrollbalansräkning med avsikten att förelägga denna för övriga aktieägare vid en s.k. kontrollstämma.

Vid genomgång av de avtal som tecknats under senare tid visar det sig också att ett avtal tecknats avseende företagets operativa system, AdTrax, som omöjliggör vidare drift. Detta avtal medför att affärskritiska tillgångar och affärskritisk information ställs till tredje parts förfogande, dvs Agent Interactive’s  exklusivitet till systemet försvann. Detta avtal har tecknats på sådant vis att det eventuellt kan betecknas som otillbörligt gynnande av borgenär och under dagen kommer en polisanmälan att inlämnas.

Agent Interactive har inte heller följt de avtal som tecknats med affiliates och som innebär att Agent Interactive skall disponera kundinbetalningar som klientmedel. Bolagets nya styrelse har, efter det att information erhållits om de aktuella avtalen, försökt tillse att samtliga inbetalningar vad gäller affilliatesersättning från den 30/6 och fram till den 14/8 har avsatts till ett klientmedelkonto och därefter hållits avskilda från företagets övriga bankkonton.

Beslutet att försätta bolaget i konkurs grundar sig på att vi funnit att skulderna varit avsevärt mycket högre än förväntat samt att bolagets huvudsakliga tillgång, AdTrax, inte kan användas på ett affärsmässigt vis och därigenom omöjliggjort en omstrukturering /rekapitalisering av bolaget.

Konkursförvaltare kommer inom kort att utses av Stockholms Tingsrätt.

Stockholm 20090817

Agent Interactive AB i kk

/Matts Törnberg

Jag ser fram emot att få höra och läsa andra bilder av vad som hände också.

Som jag ser det var det aldrig AdTrax som var den stora tillgången i Agent Interactive. Den stora tillgången var istället personalen, och det stora förtroende som affiliate-nätverket åtnjöt fram till någon gång förra våren/försommaren. Vem som helst med tekniska kunskaper kan utveckla ett affiliate-system och ett annonssystem. Marcus gjorde ett supersystem åt AI, men det finns många smarskallar som kan göra likadana om inte bättre. Det finns idag open source-system som närmar sig den funktionalitet som AdTrax hade. Det som saknas är däremot tredjepartsföretag som alla känner förtroende för, den typ av företag som man vill ha som en tredje part och som en garant för att verksamheten bedrivs på ett i alla hänseenden juste sätt.