Altus borta från Google igen

Det här börjar nästan bli löjligt. Idag är Altus borta ur Googles index igen!

Senast sökmotoroptimeringsföretaget Altus togs bort från Google dök de, till mångas förvåning, upp igen efter bara ett par veckor.

Nu spekuleras det vilt om huruvida återkomsten var ett misstag eller om de fick en chans att rätta till sina arbetsmetoder och inte lyckades.

Fredagen den 13e blev hur som helst tung för Kalmar-företaget Altus.

Uppdatering: 2006-03-06 – Altus har sedan en tid försökt ta sig tillbaka in i sökresultaten med sin nya domän www.altusab.se. Den spammas just nu flitigt via kunderna till Altus och de länkfarmar som företaget fortfarande använder. Eftersom tekniken, som aktivt ogillas av Google och andra sökmotorer, ju tyvärr fungerar, så börjar den nya domänen synas i sökresultaten.

Så här såg det ut senast:

Altus tillbaka hos Google

2005-12-16 – Kanske kan det vara till någon liten tröst för Altus denna dag då deras personalpolitiska byk släpas i mediasmutsen, att de faktiskt har släppts in i Googles index igen.

De dolda länkarna är borta från Altus sajt, och det verkar även länkfarmarna vara, även om de fortfarande finns kvar hos en och annan av Altus gamla kunder.

Det är mig faktiskt en glädje att få ändra innehållet på den här sidan till denna, åtminstone för Altus, positiva nyhet. För om en storfuskare som Altus kan ta sig tillbaka in i indexet igen, genom att städa upp sina sajter, så borde det betyda att även mindre aktörer, som kanske mest av okunskap har råkat ställa till det för sig själva, ha en chans att ta sig in i Google igen om de skulle åka ut.

Altus borta från Googles index

2005-11-14 – Det är ett känt faktum att sökoptimeringsföretag som i alltför hög grad bryter mot sökmotorernas riktlinjer riskerar att åka ut ur deras sökindex. Ofta för gott. Detta har nu hänt Altus, som nyligen drog blickarna till sig genom att lägga upp länkfarmar hos sina kunder.

Kunderna har haft tur, de flesta av dem som jag söker efter verkar fortfarande finnas kvar hos Google, men av Altus syns inga som helst spår idag. Här är Googles resultat när man söker efter www.altus.se eller sidor från sajten www.altus.se:

www.altus.se

site:www.altus.se

Att Altus kunder fortfarande finns kvar kan man enkelt se genom att ändra sökningen så att man bara söker efter termen [altus.se]:

www.google.com/search?q=altus.se

Men om jag fanns bland dessa kunder skulle jag nog snabbt se till att få mina webbsidor ändrade.

Undvik radarn!

Möjligen gör jag helt fel genom att ens nämna Altus misstag här på N!kkes Index. Grundregeln för all sökmotoroptimering är nämligen att undvika Googles radar; att göra som de gamla wallenbergarna och verka utan att synas. Det har jag inte gjort, vilket bl.a. märks på att den här sajten hamnar högt upp i sökresultaten när man söker på orden Altus och länkfarmar hos Google.

Det hade bl.a. den anonyma tipsare gjort som idag tipsade mig om att Altus var försvunna från Google. Tack för det!

Men jag kan inte låta bli. Det känns viktigare att varna för den här typen av sökoptimeringsmetoder. Om du kontaktar ett företag för att köpa sökmotoroptimering av din sajt, se till att jämföra det de säger med Google riktlinjer för sökmotoroptimering. Du hittar dem på www.google.com/intl/en/webmasters/seo.html och det är viktig läsning!

Ikanobanken har inte läst på

Ett företag som inte verkar ha läst på, är Ikanobanken, som från sin förstasida har en dold länk till en länkfarm skapad av Altus. Du ser länken genom att markera all text på Ikanobankens förstasida.

Christoffer Peterson, somär webbansvarig på Ikanobanken, säger i en kommentar till InternetWorld att man har sett hur bankens konkurrenter har gjort och använt samma metoder…

– Måste man ligga lite på gränsen för att vara med där framme. Man kan inte alltid följa vad Google säger. Det här är en gråzon det håller jag med om

Undrar om han fortfarande tänker så idag.

Jag tänker å min sida undvika radarn genom att inte, i denna artikel länka, varken till Ikanobanken eller till deras länkfarm ;D

Det ser inte bra ut att ha en sajt som länkar till vad Google klassificerar som ”bad neighborhoods”.