Altus lade upp länkfarmar på Bukowskis.se

I mars i år tröttnade, enligt InternetWorld, anrika auktionsfirman Bukowskis på att de inte syntes i sökresultaten hos sökmotorer som Google, MSN Search och Yahoo. Man anlitade då Altus, som är ett av de svenska sökmotoroptimeringsföretag som, liksom Jajja och Webanalys har rykte om sig att kunna rätta till sökplaceringarna. Ryktet verkar vara väldigt överdrivet, och valet av sökoptmimeringsföretag sannerligen olyckligt.

Jag misstänker att upphandlingen gick till på ett sätt som gjorde att Altus aldrig fick tillgång till att ändra på Bukowskis.se. Det var i så fall Bukowskis andra misstag. Altus valde istället en teknik som går upp på att länka ihop olika hundratals sajter med varandra, och därigenom hjälpa de olika sajterna att höja varandras värde i sökmotorernas ögon.

Den som är nyfiken på hur sådana länkfarmssidor kan se ut kan fortfarande ett tag söka efter dem på Google, genom att skriva följande i sökrutan hos Google:

site:www.bukowskis.se sitemap

Eller använd den här länken till Google.com: www.google.com/search?q=site%3Awww.bukowskis.se%20sitemap

Klicka sedan på cache-länken så får ni se hur dessa länkfarmar såg ut medan de fortfarande låg kvar på bukowskis.se.

Andra kunder med Altus länkfarmar

Länken till Googles cache-sidor är även intressant för den som vill veta vilka andra företag som har anlitat Altus. Man frågar sig t.ex. om bussföretaget Högbergsbuss, översättningsföretaget Aardvark eller Advokatfirman Scheele är medvetna om vilka sidor Altus har lagt på deras sajt? Troligen inte, för det verkar som om sidorna håller på att försvinna från sajterna i samma takt som jag hittar dem.

Men det är högst troligt att de allra flesta av de sajter som länkas från dessa länkfarmar har eller har haft liknande sidor på sina sajter, och det skulle inte förvåna mig om de kommer att bli kontaktade av andra, förhoppningsvis mer seriösa, sökoptimeringsföretag under den närmaste dagarna…

Bukowskis tredje misstag var att man inte kontrollerade vilka andra kunder Altus hade. För länkfarmen som Altus skapade på Bukowskis sajt innehöll länkar som Bukowskis aldrig frivilligt skulle ha länkat till. Bland annat till sexhjälpmedelsbutikerna lustfyllt.se och sexbutiken.se.

Syftet med länksidorna är att skapa så många länkar som möjligt in till sökoptimeringsföretagets alla kunder. Enligt Bukowskis IT-ansvarige, har Altus aldrig informerat om vilka länkar som kunde förekomma på länkfarmen.

Länkfarmar – en hopplöst omodern teknik

Nu är det ändå ganska förvånande att Altus valde att använda sig av just länkfarmar för att åstadkomma en förbättring i sökmotorerna. Dels är det en teknik som inte har fungerat, åtminstone för Google, på åtminstone ett år, sedan den uppdaterning som döptes till Florida, dels kan den knappast ha fungerat något vidare just från Bukowskis.se, som är en sajt som nästan inte släpper in sökmotorerna över huvud taget.

Till saken hör att just denna teknik med länkfarmar är direkt motarbetat av Google, och även nämns som en icke accepterad teknik på Googles sida om sökmotoroptimering.

Gratis analys av bukowskis.se

Jag kommer inom de närmaste dagarna göra en alldeles gratis sökoptimeringsanalys av bukowskis.se, en sådan som Bukowskis borde ha köpt från början. Men den kommer att innehålla ganska beska recept. Bukowskis sajt är nämligen i det närmaste värdelös ur ett sökmotorperskpektiv. Sökmotorerna släpps till exempel nästan in på sajten från förstasidan, och inga av de grundläggande sökoptimeringsmetoder man enkelt kan tillämpa på sin sajt är använda.

Uppdatering i januari 2007: Altus är nu sedan länge sålda till danska Notabene.net. Just den här artikeln satte igång en process som har gjort att jag sedan november 2005 har skrivit på svenska om skumma metoder i sökmotorbranschen. Det finns mycket kvar att skriva, och jag får nya uppslag varje dag. Bukowskis.se är däremot fortfarande en i sökmotorernas ögon riktigt dålig sajt. Frame-uppbyggnaden av sajten gör den tyvärr heller inte något vidare ur användarperspektiv, eftersom det fortfarande inte går att lägga bokmärken till sidor som man är extra intresserad av.