Äntligen ett svenskt spam-förbud!

2004-02-18 – Äntligen är det dags för ett svenskt förbud mot oönskad reklam via epost! Frågan är nu bara om vi får se en sista explotion innan förbudet träder i kraft? Moderaterna är det enda parti som vänder sig emot förslaget eftersom det inte kan anses vara heltäckande. Må så vara, men nu finns det åtminstone en lag att dänga i huvudet på spammarna.

Läs pressmeddelandet på Riksdagens webbplats:

http://www.riksdagen.se/debatt/pressmed/press.asp?ID=kicmhd7D4_2_11

Eller läs det här:

Oönskad e-postreklam förbjuds

Det blir förbjudet att skicka e-postreklam till personer som inte sagt ja till reklamen på förhand. Alla partier i lagutskottet utom Moderaterna ställde sig i dag bakom regeringens förslag om ett sådant förbud. Förslaget innebär också att e-postreklamen alltid ska innehålla en giltig adress, dit mottagaren kan skicka en begäran om att slippa reklam från företaget i fortsättningen.

Kravet på att mottagaren ska ha godkänt reklamen gäller dock inte när en person redan har handlat varor eller tjänster av ett företag och lämnat ut sin e-postadress till företaget.

Hittills har lagstiftningen kring e-postreklam sett olika ut i olika EU-länder. Det svenska förslaget följer ett EU-direktiv om en gemensam europeisk lagstiftning. Men förbudet kommer inte att sätta stopp för all oönskad e-postreklam. Det är i praktiken mycket svårt att förhindra att så kallad skräppost skickas ut från oåtkomliga servrar runtom i världen.

Moderaterna tycker att regeringens förslag är dåligt förberett på flera punkter och vill att riksdagen ska säga nej. Partiet ifrågasätter också vitsen med ett förbud när det i praktiken är svårt att komma åt de största bovarna.

Enligt förslaget ska de nya reglerna börja gälla den 1 april 2004.

Riksdagen planerar att fatta beslut i frågan onsdagen den 3 mars.

Uppdatering i juli 2009: Fantastiskt att återbesöka sådana här gamla bloggposter. Resultatet av spamförbudet blev ju, som vi alla vet att spammarna fortsatte, men bestämt hävdar att de har mailat företagsadresser och att dessa inte omfattas av lagstiftningen…