API: a monetizing web strategy – case study from Runalong.se

Heidi Harman och Jacob Carlborg berättar om RunAlong.se – sajten som är till för kvinnor som inte vill springa själva i mörkret (när man har tid att springa) utan springer i grupp.

De presenterar RunAlong som ett enklare sätt att springa tillsammans. Den bygger egentligen på kartor och inbjudningar där folk som vill springa tillsammans hittar en lämplig rutt och tillsammans bestämmer tid för sin löpning.

Sajten har en fantastiskt enkel idé och tjänar pengar på att sälja sitt API till andra sajter som kan utnyttja funktionerna och innehållet och använda det som sitt eget. Syftet är att trycka ut den egna sajten så nära användare på andra sajter som möjligt. Det är vad Facebook gör med sin Facebook Graph. Och fördelarna är många.

Ur kundperspektivet: Nästan ingen utvecklingstid, låg implementationstid, köper entreprenörens erfarenheter och kunskap

Ur det gemensamma perspektivet: Dela användare mellan sajterna, skapa strategiska allianser, låta folk göra det de är bäst på

Ur entreprenörsperspektivet: Stödja andra sajter, sprida innehållet mot pengar, fler användare, distribuerad sajt, skaffa nytt innehåll

Det är spännande frågor som väcks här och jag får många idéer för arbetet med Reco.se. Vi har en sajt som bygger på information som vem som helst kan plocka in (företags- och adressdata) och funktioner som vem som helst kan utveckla (en funktion för besökare att betygssätta de listade företagen och funktioner för att söka efter och lista dessa efter olika kriterier). Vi har många konkurrenter i det vi gör, både konkurrenter med gott om utvecklingspengar (Eniro, Hitta) och konkurrenter med gott om idéer (Ted) men det verkliga värdet sitter i kontakten med användarna. Och häri finns det extra värde som Reco.se kan tillföra till tjänsten. (Som t.ex. en vana vid att hantera såväl användare som upprörda företag liksom att ha de bästa och mest hängivna användarna.)

Vi ska självklart använda oss av APIer som våra kunder kan använda på sina egna sajter eller till och med som andra sajter kan använda på sina sidor om samma företag som vi redan listar. I princip skulle vi på det sättet kunna lägga våra recensionsfunktioner på sajter som konkurrerar med oss, förutsatt att samarbetsformerna är de rätta.

Detta är framför allt tillämpligt på sajter som drivs av våra kunder, men även på evenemangsguider, lokala turistsajter, nischade portaler (städfirmor.se)…