Är sverigedemokraterna.de varumärkesintrång?

Jag baxnar. Sverigedemokraterna har, enligt ett pressmeddelande på Newsdesk, bestämt sig för att ”agera” mot det varumärkesintrång som de anser att sverigedemokraterna.de utgör.

Så här lyder pressmeddelandet

Sverigedemokraterna har noterat att någon eller några individer eller organisationer missbrukat namnet Sverigedemokraterna och utan partiets tillåtelse registrerat internetdomänen sverigedemokraterna.de. Namnet ”Sverigedemokraterna” är varumärkesskyddat och tillhör partiet Sverigedemokraterna. Att domänen är registrerad i Tyskland saknar i sammanhanget betydelse.

Vi har också noterat att en kampanj startats vars uttalade mål är att föra upp denna internetsida till första plats på google vad avser träffar på sökordet ”Sverigedemokraterna”. Drivande i den kampanjen har inte bara varit sidans upphovsmän, utan också dagstidningarna Svenska dagbladet och Dagens nyheter. De har genom att stötta kampanjen, ge den uppmärksamhet och samtidigt länka till sidan bidragit till att varumärkesintrånget getts betydligt större dimensioner än det annars fått. Sverigedemokraterna agerar nu mot varumärkesintrånget och den vilseledande marknadsföringen.

Björn Söder, partisekreterare i Sverigedemokraterna, kommenterar:

– Vårt mål är inte främst att få någon fälld för varumärkesintrånget, utan att i första hand få till en frivillig uppgörelse där upphovsmännen till sidan omedelbart överlämnar domänen till oss. Om så inte sker snarast avser vi agera på juridisk väg för att ta kontrollen över domänen, och samtidigt agera rättsligt mot upphovsmännen bakom överträdelsen.

Det är ju fantastiskt festligt faktiskt. Särskilt som jag inte kan se att Sverigedemokraterna har något varumärkesskydd för ordalydelsen sverigedemokraterna.de eller ens för ordalydelsen Sverigedemokraterna i PRVs system. Däremot för ordalydelserna ”SD Sverigedemokraterna”, ”Sverigedemokraterna – Trygghet & Tradition” samt ordalydelsen ”Sverigedemokraterna Trygghet & Tradition”. Jag är ingen varumärkesexpert, men jag har för mig att ordalydelserna här är av rätt stor betydelse.

Fast egentligen spelar det nog ingen roll. Domänen är tysk, servern som den ligger på är amerikansk och det verkar inte finnas något som helst skydd i internationella varumärkesregistret.

Det som däremot kan hända under en sådan här process är att Sverigedemokraterna kan kräva ut namnet från Denic. Och jag kan inte låta bli att undra om de redan har skickat Cease & Desist-brev till Christer Pettersson på Lyckostigen 7 i Märsta…

Uppdatering 2010-04-25: Ägarskapet av domänen har nu gått över till Juristjouren, som enligt det här pressmeddelandet agerar som juridiskt ombud åt sverigedemokraterna.de: