Bara Apple kan skapa sådan buzz

Idag stängde Apple Store under nästan fyra timmar och Apple-världen höll andan. Vad skulle hända? Var det äntligen dags för uppgraderade MacBook-datorer? Eller skulle de kanske släppa priserna på iPad internationellt? Spekulationerna gick vilda på Twitter och Apple-skvallersajterna.

Till saken hör att Apple har något som måste betraktas som världens sämsta webbshopsplattform. Varje liten förändring kräver att de tar ner hela butiken i några timmar och bygger om. Åtminstone vet jag, av egen erfarenhet (jag satt i båset bredvid killen på Apple som var ansvarig för Apple Store i Sverige under de första åren) att man då var tvungen att stänga hela butiken för varje liten språkförändring, prisförändring eller förändring av förstasidan.

Det vore konstigt om de inte har löst de problemen vid det här laget, men å andra sidan får Apple, varje gång den gula lappen kommer upp, en veritabel strorm av uppmärksamhet på bloggar, på Twitter, på mailinglistor och i alla de otaliga Mac-forum som finns på webben.

Jag och många med mig tror att de gör det bara för att skapa förväntningar inför varje produktsläpp. Och de lyckas ju bra med det. Vi väntar. Några skapar till och med särskilda program som bevakar Apple Store och meddelar när någonting förändras på den:

Själv passade jag på att ladda ner alla de råsnygga flaggknapparna som finns på Store Down-sidan. Tycker bäst om den japanska, sydkoreanska, brittiska och vietnamesiska flaggknappen, men kan för mitt liv inte begripa varför Apple tycker att det är mödan värt att ha en separat Apple Store för Vietnam.





Bestämde mig till slut för att det är ett politiskt ställningstagande på något sätt. Jag menar… ingen rysk shop, ingen polsk, ingen arabisk… men en vietnamesisk. Det kan ju inte vara en primär marknad precis.

Buzzen slår tillbaka

Men den här gången gick förväntningarna liksom väntetiden över styr. Den här gången vad nämligen den enda nyheten som presenterades att bildbehandlingsprogrammet Aperture kom i version 3.0. I övrigt hade förstasidan uppdaterats med ett par block som puffar för att ge bort Apple-prylar på alla hjärtans dag… Fyra timmars nertid för detta.

Den här gången slog det fel. Visst pratade vi om Apple hela eftermiddagen (eller morgonen i USA) men ju längre Apple Store höll stängt desto högre blev förväntningarna. Nu slog det tillbaka, hårdare än de höga förväntningarna på iPad (där vi luttrade ändå känner oss fulla av tillförsikt).

Se bara på dessa reaktioner från de först så förväntansfulla:

Så kan det gå. För egen del är jag i alla fall glad att jag fick alla de små snygga flaggsymbolerna. De kan komma väl till pass nu inför OS 2010.