Bara sju träffar på förstasidan i Google-resultatet

Jag har, under den senaste tiden följt några olika sökresultat där Googles förstasida för en sökning inte visar 10 resultat, utan bara sju. Det rör sig inte om kommersiella sökningar, där Google vill visa så många annonser som möjligt, utan om sökningar där det bara ibland visas en enstaka annons, och det inträffar även på sökresultat där det inte alls finns några annonser.

Det enda som dessa sökningar har gemensamt, är att det handlar om sökningar på företagsnamn där Google inte lyckas visa några integrerade kartträffar. Alltså för företag där Google inte hittar mer än en adress. Du ser den här typen av sökresulat oavsett om du söker efter Carnaby Solutions, Search Integration, SBAB, WeMind eller Rädda Barnen.

Det hänger heller inte ihop med webbplatslänkarna som är kopplade till företagets egen sajt.

Min tro är alltså att Google vet att det rör sig om företagsresultat, och har vikt plats på dessa, för kartträffar. Men när inga kartträffar finns så visas bara sju resultat. Detta stärks även av att även Google.com-resulaten på företagssökningar bara visar sju resultat i träfflistan, medan sökningar från Google.fr eller Google.de visar alla de förväntade träffarna.

För många företag, och särskilt för företag som kämpar för att städa bort negativa träffar i sökresultatet är denna förändring i sökresultatet en skänk från ovan eftersom de nu bara behöver styra upp sju träffar på förstasidan. Däremot finns det signaler att sökresultatet kan komma att justeras om det händer väldigt mycket kring ett företagsnamn och dess sökresultat. En sökning efter Skogsnicke AB visar 10 inte särskilt smickrande träffar, och sökningen efter bara skogsnicke ser ännu värre ut, även den med tio träffar.

Det är ett sökresultat som jag kan lova att jag aldrig kommer att ta mig an.