Barometern om Kalmarföretaget Altus

Igår hade jag ett intressant samtal med Anders Blank från Barometern i Kalmar. Han höll på med en artikel om Kalmarföretaget Altus, och det smått underhållande faktum att Altus sajt, altus.se inte längre finns med i Googles index. Anders ville ha en kommentar till Altus-VDn John Erikssons förklaring, att företaget inte fick ha två domäner aktiva i Googles index. Jag sa förstås att det var rent skitprat.

Artikeln finns (fanns) att läsa på Barometerns webbplats:

www.barometern.se/article.php?args=973809,103;102;0;0

Jag kan inte låta bli att citera två små bitar ur artikeln:

Kalmarbaserade Altus har som affärsidé att hjälpa kunder att komma så högt upp på Googles ranking som möjligt, men deras egna hemsida går inte att hitta. ”Tyvärr finns det ingen tillgänglig information med denna webb-adress www.altus.se”, är det beskedet man får när man söker på företagets adress i Google.

– Vi har valt att använda alltus.se som adress i stället, säger John Eriksson, vd på Altus.

Men varför är det felstavat, ni har som affärsidé att hjälpa kunder med marknadsföring på internet är det då inte viktigt att själva synas?

– Vi får inte ha två adresser enligt Google, nu har jag inte tid längre, så övriga frågor får du ta med vårt juridiska ombud, säger John Eriksson.

Underbart, eller hur? Ja, och så min kommentar till det hela då. Jag hade bra mycket mer att säga om saken, och det gjorde jag, men Anders valde ut det väsentligaste:

– Det är ett oseriöst sätt att arbeta med optimering och slutar ofta med att man blir utslängd från Google, säger Nikke Lindqvist sökoptimeringskonsult.

Finns även som Jojjo.se

Vad jag inte visste igår, var att Altus även finns på domänen Jojjo.se, och om någon tycker sig känna igen namnet på ett annat känt svenskt företag som sysslar med sökmotoroptimering, så är det nog alls ingen slump. Men då den sajten innehåller fult med dolda länkar och dold text, så är det kanske bara en tidsfråga tills även den försvinner från Google…

Alltus har tydligen funnits ett tag.

2005-12-12 – Idag har det kommit in kommentarer på den här artikeln från ett par olika håll. Dels har jag fått kommentarer om mina slarviga geografikunskaper. Det har jag rättat. Dels är det tydligen så att Alltus.se har funnits som en understödssajt åt Altus under en längre tid. Tur för Altus det, att de var förutseende.

Uppdatering i januari 2007: När jag sitter och flyttar dessa gamla historiska artiklar på Nikkes Index, så kan jag inte låta bli att reflektera över hur snabbt Altus refererade till juridiska ombud, och undra lite om man är extra snar till sådant i Kalmar eller om det bara är en kultur som växte upp i kretsen kring Altus.