Betatesta ett nytt debattformat – DebateOn

På måndag (11 maj) ska jag delta som betatestare i ett debatt-event som går under namnet DebateOn. Ett ställe där man kan träffa oliktänkande… Så här beskrivs evenemanget på sajten debateon.se:

Vår tanke är att en DEBATE ON debatt ska vara inspirerande och energigivande efter-jobbet-event. En kort men intensiv verbal kamp mellan två vältaliga men högst oeniga debattörer. Påhejade av en hetsande moderator och en engagerad publik.

Jag är förstås dödsnervös för att inte vara tillräckligt vältalig. Till råga på eländet ska jag möta Brit Stakston som arbetar på JMW Kommunikation i en debatt om företagens vara eller icke vara på Twitter. Min ståndpunkt kommer att vara att företagstwittrarna bör hålla sig borta medan Brit talar för dem.

Naturligtvis tycker jag att rena företagskonton är rätt urtråkiga. Det finns inget så blodlöst som företag i sociala medier. Ingenting så enkelspårigt. Samma sak med organisationer. Utan att föregå debatten så misstänker jag att Brit kommer att tala om fördelen med direkt kommunikation både med företagen och från företagen. Möjligheterna att direkt och i stunden kunna kommunicera med nöjda eller missnöjda kunder. Säkert kommer företagsnamn som Dell, Spotify, Com Hem (och Com Hem) och kanske Boxer-Robert.

Hon har fullt med bra exempel också, och skrev nyligen en skitbra bloggpost om hur mycket banker kan vinna på att finnas på plats i sociala medier.

Min inställning, åtminstone på måndag, är att Twitter är ett underbart verktyg för kommunikation och diskussion och för att sprida idéer och nyheter mellan människor. Och att företag inte kommunicerar. Det gör däremot människor som arbetar på företag. I den mån de redan finns på Twitter, och tillåts ha en identitet som förknippas med företaget, så kan de vara otroligt mycket bättre på att tala för både sin och företagets synpynkter. Företagen kan och bör finnas på plats på Twitter, men jag har väldigt svårt att se att det går att verkligen kommunicera med eller från ett företagskonto. Inte på riktigt.

Jag samlar argument. Kanske kan vi lika gärna inleda måndagens debatt här? Ett Alfa-test inför måndagens beta-test? Och kom gärna och hjälp mig beta-testa på måndag. 17 – 18.30 på Eken bar, Hilton Slussen.