Bloggandet på nedgång?

Gartner förutspår att bloggtrenden kommer att nå sin höjdpunkt under första hälften av 2007 för att sedan plana ut. Som en som har ägnat sig åt dagligt skrivande på webben men först nyligen knutit detta till ett aktivt bloggande, så känns uttalandet en liten smula förvånande, men ändå inte särskilt uppseendeväckande.

Jag tror fortfarande att bloggandet, och framför allt då företagsbloggande, marknadsföringsbloggande och framför allt civil journalism snarare kommer att öka i användning, men kan samtidigt konstatera att många privata bloggar ligger i ruiner eller helt har försvunnit från webben.

De privatbloggar som har funnit sin form och sitt syfte kommer att fotsätta ha en allt viktigare plats i det offentliga åsiktsutbytet.

Vad gäller privatjournalistiska bloggar så har de, i Sverige en viktig roll att fylla. Svenska webbmedier blir allt mer tabloidiserade. Det är sällan man ser långa feature-artiklar på svenska mediers webbplatser. Det är betydligt vanligare i amerikanska medier. Och ju mer webbtidningarna snuttifierar sina artiklar på webben, desto viktigare blir det med längre grävande reportage i bloggform.

Marknadsföringsbloggar kan visserligen vara ett otyg, men den dag vallen sprängs hos mediaförmedlarna och de börjar förstå att mediet finns, så är jag själv gärna med och bygger upp denna form av kommunikationsform. För görs det på rätt sätt, så är marknadsföringsbloggen svårslagen som medium.