Bloggy öppnar för alla

Idag öppnar den svenska mikrobloggtjänsten Bloggy portarna för alla användare. Läs pressmeddelandet här och Jonas Lejons egen bloggpost här.

Mikrobloggandet sprider sig och under de senaste veckorna har väldigt många svenskar upptäckt Twitter. Det är smått obegripligt tycker jag. För Twitter är inte bara totalt oöverskådligt, det går faktiskt inte att använda om du vill prata med fler än en samtidigt. Det är enkelt och effektivt för att skrika ut ett budskap, men hopplöst om man vill samla ihop kommentarer från andra användare.

Bloggy fungerar bättre om du vill hålla en konversation levande. Där påminner tjänsten mycket om Jaiku, som jag själv använder som min primära mikrobloggtjänst. Tyvärr har Jaiku stått stilla i utvecklingstakt sedan Google köpte tjänsten i början av oktober 2007. Bloggy däremot har sedan ungefär samma tid varit i ständig utveckling. Dessutom kräver Jaiku fortfarande en inbjudan från en befintlig användare. Det gör, från och med idag, inte Bloggy. (Dessutom är öppnandet för alla väl tajmat med att den enda tidigare svenska mikrobloggtjänsten Voolife lägger ner.)

Hur fungerar det?

Mikrobloggtjänster av den här typen går ut på att du följer andra användare och gör det möjligt för andra att följa dig. Om du har 30 användare som följer dig på Bloggy och skriver ett budskap i stil med det här så ser alla 30 det du skriver – men ingen annan. Om någon anan svarar så ser alla som följer den personen det svaret, och när ytterligare någon annan lägger sig i så är det ännu fler som ser tråden och har möjlighet att lägga sig i. I detta är Bloggy och Jaiku väldigt lika.

Det initiala inlägget kan innehålla maximalt 140 tecken (som ett SMS), men svaren kan faktiskt innehålla många fler. Hur långa svaren kan bli vet faktiskt inte ens Jonas Lejon som svarar att han aldrig har testat när jag frågar. Bloggy-tråden är för övrigt ett typiskt bra exempel på hur lätt det är att ge feedback på olika funktioner hos Bloggy, och hur snabbt Jonas reagerar och fixar till förändringar.

I jämförelse med Twitter är det alltså väldigt mycket läggare att hålla tråden på Bloggy. Om du inte är inloggad och ständigt uppdaterad på Twitter så är det hart när omöjligt att hitta ursprunget till något som någon av dina kontakter svarar på. På alla Mikrobloggtjänster finns funktionen att påkalla andra användares uppmärksamhet (genom att sätta ett @-tecken framför användanamnet som i @Nikke), men på Twitter är det en nödvändighet om du vill vara säker på att du vill att någon ska se din tweet:

Niclas utrop ovan kommer att ses av alla som följer @deeped, och förhoppningsvis även av @fomamouth och @jonasl, men det är inte helt säkert. Vi andra kan inte omedelbart vara säkra på vad det var @fromamouth skrev från början och det är ännu knivigare att se vad hon sedan svarade… Här fungerar Bloggy betydligt bättre.

När jag började skriva den här bloggposten länkade jag till ett Bloggy-inlägg där @ronnestam hälsade från Saltängens skola. Då hade bara Jonas Lejon svarat. Nu en stund senare har ytterligare fyra personer hoppat in och hälsat. Visst är det fånigt, och visst saknas djup i diskussionen, men det är en väldigt bra bild av hur ett ämne sprids i en mikrobloggtjänst.

Gå in och pröva Bloggy nu, och följ gärna mig i Bloggy på nikke.bloggy.se så lovar jag att följa dig också. Och när du ändå håller på får du gärna följa mig även på Twitter och på Jaiku också. Jag har en bestämd känsla av att Bloggys användarantal kommer att öka från dagens 1000 till det mångdubbla under den kommandå månaden.

Vilka mikrobloggtjänster använder du? Vilka föredrar du och varför? Berätta gärna i kommentarerna.

Och just det… Glöm inte att rösta på Nikke Index i Yaba!

Andra som bloggat om Bloggy på sistone: