Bluffaktura från Svensk Sökmotorregistrering

Hur ser en bluffaktura ut egentligen? Svensk Sökmotorregistrering bjuder här på ett praktexemplar. Det ser ut som en faktura, men den är skickad till en företagare som aldrig någonsin har beställt någonting från företaget ifråga. Den som lusläser fakturan ser faktiskt att det i den finstilta texten framgår att fakturan mer är att betrakta som en förfrågan. Men det gäller att titta noga för den texten är sjukt finstilt.

Kan du hitta det finstilta som säger att det inte är en vanlig faktura utan ett erbjudande, som om du betalar det, omvandlas till en årlig kostnad?

Så här ser en bluffaktura ut
View more documents from Nikke Lindqvist.

Inte? Här är texten i en smula mer läsbart format:

Tack för din meverkan, satsa på rätt Media! -Vi ser till att Ert företag hittas på Internet! Då Internet idag är det mest använda mediet är det viktigt för Ert företag att synas där Era kunder letar. I dagens mediesamhälle har alla företag insett vikten av att synas på Internet. Merparten av internetanvändarna använder använder sig av en sökmotor för att hitta den vara eller tjänst de söker och då vill man hitta rätt företag direkt. Vi registrerar Er företagswebbsida på minst 60 sökmotorer och länkregister, detta påverkar Er hemsidas Pagerank positivt. Det innebär att Er webbsida kommer att få högre placeringar i sökmotorernas träfflistor. Uppdatering sker löpande och vid behov mot (Live) tjänster. Inga extra kostnader tillkommer. Debitering sker årsvis i förskott i form av detta erbjudande. Observeera att betalningsskyldighet ej råder, och vid medverkan ej ytterligare kostnader tillkommer. För mer information angående våra sökmedia och kundsupport kontakta kundservice Mån – Fre 9.00 – 16.30. Vår kundsupport försöker svara på er mailförfrågan inom kort. Välkommen som kund.

Men den är sannerligen inte enkel att läsa av.

(Ja är allergisk mot alla texter som använder versaler på personliga pronomen och den här var faktiskt extra vidrig.) Just den här bluffakturan nådde mig via Karl Höglund (@karlhoglund) som hade fått den från en nära bekant som garanterat inte hade beställt någon tjänst från Svensk Sökmotorregistrering.

Om du nu till äventyrs skulle betala fakturan så är chansen att någon tjänst kommer att utföras minimal. Dels kan jag för mitt liv inte föreställa mig vilka 60 sökmotorer som företaget skulle registrera din sajt på, men kanske främst för att  Svensk Sökmotorregistrering, föga förvånande, är ett av företagen på Svensk Handels varningslista.

Svensk Sökmotorregistrering på Svensk Handels varningslista

Jag hoppas nu att alla företag som får en sådan här faktura i mellandagarna kommer att googla på Svensk Sökmotorregistrering innan de överväger att betala.

Då hittar de bland annat:

Internetsweden, Förenade Bolag (fd Svensk Företagsförening) och Skaraborgsbygden.