CDON nylanserad – nu även med TradeDoubler-länkar

Dan tipsar om att CDON har nylanserats med ny form och ny webbplattform av Incordia och jag har förhoppningsvis tappat ännu ett av de dåliga exempel jag brukar visa upp i SEO-sammanhang.

Men nu ryktas det att det inte längre går att länka in till dem. Det måste testas. Först en ren länk in till Johnny Bodes överlevande produktion och sedan samma länk via TradeDoubler.

UPPDATERING: Tack vare en snabb insats från CDON har man nu lagat TradeDoubler-länkarna. Tack för det! Jag ändrar därmed i texten nedan.

Man glömde bort sina affiliates

Under några timmar fungerade inte vidaresändningen mellan cdon.com/se och cdon.se vilket ledde till att inga TradeDoubler-länkar fungerade. Tack vare en snabb uppdatering från CDONs sida är det numera åtgärdat och enligt uppgift ska 99% av de gamla djuplänkarna nu fungera.

Det är så typiskt för svenska företag att glömma bort sina affiliates när man gör om på sajten. Det är ju att direkt kasta skit i ansiktet på sina trogna återförsäljare.  I det här fallet har man gått från att styra all trafik via CDON.com till att använda de olika landsdomänerna. Det är i och för sig bra, men det var en stund en smula underligt genomfört i och med att man glömde bort alla sina gamla länkar.

Man har även glömt bort Google

CDON.com styra vidare till respektive landsdomän beroende på vilket IP-nummer man har. Om jag slår in CDON.com i webbläsaren hamnar jag, fullt korrekt på  CDON.se. Frågan är bara vart sökmotorerna ska skickas? Startsidan på CDON.com svarar med serversvarskod 200 – OK och styr sedan vidare till ”rätt” landsdomän förutsatt att de kan avgöra var man kommer ifrån. Google listar 5610 sidor under domänen cdon.com som inte längre fungerar och idag bara sex sidor från CDON.se… Snacka om nystart alltså!

[YTTERLIGARE UPPDATERING: I och med att CDON fixade länkarna från CDON.com mot CDON.se så lagades även de flesta av de URLar som Google har indexerat. Good for them!]

Ändå tror jag att nya CDON kan bli riktigt bra. Både för oss affiliates och för CDON själva. Man har äntligen gjort det möjligt att direktlänka in till enstaka artiklar utan att behöva gå omvägar och man har dessutom gjort sajten sökbar. De små misstag som man fortfarande begår rent innehållsmässigt kan visa sig vara överkomliga i längden, som att man envisas med att presentera alla artister i formatet Efternamn, Förnamn. Galet eftersom alla artistnamn idag är att jämställa med varumärken. Inte skulle väl vi börja prata om ONCD när vi menar CDON…? Å andra sidan öppnar det för att affiliatesajter även i fortsättningen kan placera sig bättre än CDON själva vilket väl, när de väl får ordning på TradeDoubler-länkarna kan funka som plåster på såren.