Dagens PS säljer länkar

Dagens PS är nästa sajt till rakning i min serie om hur svenska medier har gått från att sälja annonser till att sälja Google-vänliga länkar.

Detta är långt ifrån någon ny verksamhet på Dagens PS. De har länge haft ett länkblock som har legat just intill Googles AdSense-block under artiklarna. Men det är ganska nytt att länkarna ligger ute i högermarginalen och finns med även på förstasidan av sajten.

Till skillnad från Arbetaren (som nu har ändrat sina länkar) och Svd.se/E24.se (som just har ändrat sina annonser de också) presenterar man inte detta block som annonser, utan som partners, vilket KO kan tänkas ha ett och annat att säga något om.

Länkköparna har troligen långa samarbetsavtal med Dagens PS som jag naturligtvis gärna skulle vilja se en kopia på om det gick och jag är lika intresserad av hur mycket Dataföreningen Kompetens, E Trade, Freedom Finance, Insplanet, PriceRunner och TravelPartner betalar för länkarna.

Uppdatering kl 23.57: Fick just en kommentar från Magnus på TravelPartner som berättar att länkarna i deras fall är ett initiativ från Dagens PS sida. Se Magnus kommentar nedan.

En god affär för länkköparna

Jag har sedan jag inledde den här serien förstås fått frågan om varför jag tar upp svenska mediers länksäljande. Gör jag det för att jag anser att de gör någonting oetiskt när de säljer Google-vänliga länkar? Eller handlar länkköparna månne oetiskt? Är jag bara ogin?

Nej det tycker jag inte. Jag tycker att länkköparna gör sitt jobb. De försöker skaffa sig länkar från trovärdiga sajter, för att på så sätt förbättra eller behålla sina placeringar hos Google. Jag tycker inte heller att det som säljarna gör är särskilt oetiskt. Däremot så tycker jag att det är en smula dumdristiskt av svenska medier att riskera sitt trovärdighetskapital i Google på det här sättet. Och jag tror att de säljer ut sitt goda rykte alldeles för billigt.

Anledningen till att jag har inlett och kommer att köra den här serien om svenska mediers som säljer länkar är att jag har sett så många småsajter som har råkat illa ut i Google, medan de stora drakarna verkar få bete sig hur de vill. Jag är i förlängningen ute efter en diskussion om handeln med sökplaceringar hos Google. Och om det bara är de små och snabba som ska drabbas av Googles vrede eller om sajter med mer ekonomiska muskler bakom sig kan drabbas av Googles länksanktioner när deras handel med länkar uppdagas.

Visst kan länksäljarna hävda att de har rätt att länka som de vill utan att Google ska blanda sig i det. Det har de, och Google har lika stor rätt att välja om de ska ranka ner sajter som bryter mot deras riktlinjer eller inte. Oavsett om de säljer eller köper länkar.

Nedan en skärmdump på den aktuella koden från Dagens PS.