Debattartikel i Resumé

Jag har ägnat ganska mycket av den här veckan åt skrivande på andra ställen. Ett av resultaten av detta skrivande finns idag publicerat som en debattartikel i Resumé (5 – 2009). Det är egentligen essensen av min långa text från början av december som hade rubriken Att försvara sitt sökresultat i sociala medier. Det var en pärs för en mångordig bloggare att behöva koka ner mitt budskap (som hjärta sannerligen är fullt av) till ynka 3500 tecken, men mycket nyttigt. Jag fick också mycket god hjälp av en gammal vän som är betydligt vanare än jag vid att skriva i debattartikelns mycket speciella form.

Eftersom texten är min och jag inte är alldeles säker på att den kommer att publiceras på Resumés webbplats tänkte jag att det inte kan skada att även mina läsare kan få den till livs till frukosten. Så här är den. Mitt rubrikförslag var ”Överlever ditt varumärke sociala media?” Den som används i Resumé är lite vassare och hotfullare:

Bloggare kan förstöra ditt varumärke för alltid

De flesta företagen inser idag värdet av ett bra sökresultat hos Google och andra sökmotorer. Att jaga topplaceringar är en självklarthet. Att jaga bottennoteringar är det dock få som gör, men om du bryr dig om ditt varumärke är det just det du borde göra. För när de tre första resultatsidorna på Google är fyllda med negativa artiklar och blogginlägg om just ditt företag och ditt varumärke kan det vara för sent.

Det finns en rad klassiska exempel på hemsidor med mindre smickrande innehåll för utpekade företag. ”Felia” är en klassiker. Men det som en gång i tiden handlade om att skydda domännamn med liknande stavning handlar numera mer om att skydda själva placeringen i sökmotorns resultatlista. Ett aktuellt exempel är Hewal Företagsrådgivarna som råkat ut för en smärre katastrof i Googles resultatlista.

Joacim, en nybakad småländsk företagare, kände sig lurad av Hewals telefonförsäljare och avtalsvillkor och bloggade om det under rubriken Hewal Företagsrådgivarna “lurar” småföretag på sin blogg. Inlägget seglade snabbt upp till en andraplats i Googles listning och blev uppenbarligen ett störande moment för Hewals säljare eftersom ett par anställda på eget initiativ började skriva positiva omdömen om företaget som kommentarer på Joacims inlägg. De gjorde det från Hewals egna nät, vilket förstås märks direkt av en uppmärksam bloggare. Det krävdes ytterligare en bloggpost från Joacim om detta mindre lyckade sätt att bemöta hans kritik innan företagsledningen på Hewal vaknade och kontaktade Joacim. Syftet var säkert gott, men Joacim uppfattade i det efterföljande mailutbytet ett hot om stämmning och gav sig vidare ut på mikrobloggen Jaiku där han beskrev situationen. Flera bloggare reagerade och efter bara ett par dagar var sökresultatet i Google för Hewal många gånger sämre än någonsin förut. Efter en förstaplacering för Hewals egna hemsida är nu flera Google-sidor fyllda med negativa kommentarer och beskrivningar av företaget. Att vinna tillbaka alla dessa sidor med positiva kommentarer kan ta lång tid och till och med vara omöjligt om kritiken fortsätter. Ett potentiellt allvarligt problem för vilket varumärke som helst.

Är du inte övertygad? Sök då på UPS på Google och gissa vad UPS tycker om att bli utpekade som momsfuskare. Sök på FRA och se fundera på hur det ”varumärket” överlevt sommarens debatt på nätet. Det som hände FRA kan nästa gång mycket väl handla om just ditt företag och ditt varumärke. Det har Liza Marklund känt av helt nyligen. I takt med att just mikrobloggandet med tjänster som Jaiku, Twitter och Bloggy ökar blir risken ännu mer påtaglig. På dessa tjänster där användarna är konstant uppkopplade sprids intressanta ämnen som en löpeld och hamnar snabbt på bloggar som direkt påverkar sökresultaten.

Företagen måste bli mer socialt kompetenta, ha en högre förhandlingsvilja gentemot enskilda kunder och i slutändan vara beredda på att behöva göra en snabb pudel. På samma sätt som sociala medier överlag är en fantastisk kanal för att nå många människor med sitt budskap är det en kanal som måste tas på högsta allvar när det gäller krishantering. Vill du minimera risken att en eventuell kris tar över sökmotorresultaten för lång tid framöver är en bra start att släppa fixeringen vid de högsta platserna och istället kolla bottennoteringarna med jämna mellanrum för att fånga upp eventuella kriser innan de blir just kriser.

Jag tror att pressen från sociala media och risken för dålig PR i sökresultaten i längden kommer att ge oss bättre och mer etiska företag. När varje kritisk röst har möjlighet att få spridning för sin kritik gäller det för företagen att ha beredskap att möta även enstaka kunders klagomål – och att alltid och i varje fråga – ha torrt på fötterna.

Nikke Lindqvist

frilansande sökmotorexpert som driver varumärkesbevkningstjänsten

Brandstalking.com

Och javisst. Jag kunde förstås inte låta bli att nämna Brandstalking.com i samband med texten. Det känns om vi har lite flyt nu. Tänk nu bara om alla förkylnings och magsjukebaciller kunde släppa från teamet så att vi fick upp tjänsten för fler än oss själva…