Det är inte den personliga integriteten som är problemet

Imorgon är det dags för omröstning i FRA-frågan. Detta är omröstningen då framför allt den borgerliga alliansen, inklusive majoriteten av de frihetsliberala krafterna kommer att rösta igenom ett rent repressivt förslag som stadgar hur Försvarets RadioAnstallt (FRA) ska få rätt att utföra den avlyssning som jag misstänker att de redan utför.

Det är inte skurkarna som ska avlyssnas, det är inte du och det är inte jag. Det är vi alla.

Problemet går fortfarande inte att hänföra till en diskussion om den personliga integriteten. Det rör sig om någoninting mycket större, och i mina ögon betydligt viktigare. Det är ett hot mot vår kollektiva integritet.

Vi är alla misstänkta. Vi kan alla avlyssnas, och omröstningen imorgon syftar till att avgöra om spionorganisationerna som redan idag knyts allt närmare NATO ska ges nästintill fria händer att öppet utföra denna avlyssning. Idag måste de tack och lov fortfarande smyga med den.

Hur röstar då våra politiker i denna viktiga fråga? Gammelcenterpartisterna förstar givetvis för. Centern som parti har alltid varit för övervakning. Liberalerna inom Centerpartiet har redan meddelat att de kommer att rösta ja eller möjligen avstå från att rösta. Moderaterna är självklart för avlyssning liksom Folkpartiet. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot kommer tillsammans med Socialdemokraterna att rösta för bordläggning av frågan i ett år.

Löjligt. Skrämmande. Patetiskt.

Finns det inga liberaler värda namnet i Sverige längre?