En annorlunda filmblogg

I min serie roliga WordPress-implementationer kan jag inte låta bli att presentera en av de ballast genomförda filmsajterna just nu: Ungdomsfilmen Tusen gånger starkare har ingen vanlig  premiär-hösten-2010-på-en-biograf-nära-dig-sajt. Istället har de en högst levande blogg där skådelspelarna själva bloggar om inspelningen.

I filmen medverkar 23 unga skådespelare, varav många redan bloggar på andra ställen. En av dem råkar vara min dotter Allis, och det har gett mig en smula insyn i tankarna bakom sajten.

Det man har gjort, är att man med hjälp av WordPress-tillägget FeedWordpress (som jag också använder på Via.nu) och RSS-flöden hämtar in de blogginlägg som har kategoriserats eller taggats med ”Tusen gånger starkare” (exempel på Allis blogg). På så sätt får man en dynamisk och ständigt uppdaterad filminspelningsblogg utan att produktionsteamet behöver skriva själva, eller ens lägga särskilt mycket tid på det.

Helt smärtfritt har det dock inte gått. De bloggar som ligger på Blogg.se släpper ifrån sig ett bedrövligt begränsat RSS-flöde utan bilder och med konstig formatering och på Devote verkar det inte ens gå att hämta RSS-feeds alla gånger. (Den plattformen är verkligen alltigenom usel och bör undvikas för allt seriöst bloggande.)

De skådespelare som inte redan har bloggar och som vill blogga direkt på sajten gör förstås det istället. Och de gör det bra tycker jag!

Det enda jag kan sakna är blogginlägg från de vuxna skådespelarna som Jacob Ericksson, Katharina Cohen, Sten Elfström, Göran Ragnestam, Gerd Hegnell och Jonas Kruse samt förstås några rader då och då från regissören Peter Schildt. Men det kommer nog i takt med att bloggen blir uppmärksammad. Dessutom vore det roligt om man i högre grad vågade använda den för de roliga och entusiasmerande dagsbrev som alla skådespelarna och även vi föräldrar får i våra inkorgar varje dag. Det skulle göra sajten till lite mer av ett projekt för alla, men å andra sidan reläas den informationen fint av skådespelarna själva.

Men uppmärksammad tycker jag att den här filmbloggen är värd att bli. Det här är inte bara en riktigt bra genomförd projektblogg, det är dessutom en mycket läsvärd blogg som ger en fin insyn i vad det innebär att ett helt sommarlov arbeta med att spela in film. En dröm för många, men också hårt, slitigt arbete med tidiga morgnar och långa dagar i överfyllda klassrum.