Epost-reklam till barn – misstag eller slarv?

2004-02-17 – Igår var jag upprörd. Mina två äldsta barn, Alice 10 år och Love 8 år fick båda motta ett s.k. ”medlemsbrev” från KF-företaget PAN Vision. Jag kunde inte förstå hur detta företag, som inget av dem kände till kunde ha fått deras adresser. Tankarna skenade iväg med mig och min mer konspiratoriskt lagda sida började ana samband som inte fanns.

Idag har jag fått en ursäkt och någon sorts förklaring från PAN Vision:

Jag har tagit bort Alice och Love från vårt medlemsregister. Jag är ledsen om vi gjort er upprörda genom att skicka produktinformation till Alice och Love. Alice och Love har blivit registrerade som medlemmar på vår hemsida och angivit att de ville ta del av medlemsinformation ang. våra barn och familjetitlar. Eftersom det inte fanns någon ålder angiven så visste vi inte att Alice och Love var barn.

Det visar sig att PAN Visions register delas med Levande Böckers sajt, som är mer orienterad på spel för yngre barn. Och där kan jag faktiskt tänka mig att Alice och Love har varit och lämnat sina adresser.

Den fråga som i viss mån fortfarande dallrar i luften är frågan om det är rätt att samla in adresser till barn på en webbplats och sedan använda dem från en annan, utan att faktiskt hålla koll på att det är barn man har skickt till. Kanske bör man, i de fall man inte har en åldersgrupp på mottagaren välja att inte skicka? Särskilt när man aktivt samlar in barns uppgifter via en av sina webbplatser.

Men jag har accepterat PAN Visions ursäkt, och vill nog snarare föra upp frågan till en högre nivå? Är det rätt att göra riktad reklam när man inte vet åldern på sina mottagare? Hur stora krav kan man ställa på innehavarna av e-postregister?

Jag vill också passa på att framföra mina ursäkter för de spekulationer jag tidigare hade om att PAN Vision skulle samla in adresser via Bolibompas sajt. Det var lite väl magstarkt av mig att ens tro något sådant.

Nikke

Ursprunglig artikel:

Pan Vision skickar obeställd reklam till barn

Min 10-åriga dotter fick just sitt första spam-mail.

Avsändare är PAN Vision, ett av nordens största dataspelsföretag, och de borde ju veta bättre. Innehållet är reklam för SEGA-spelet Sonic Heroes.

Alice har inte lämnat dem sin e-postadress. Hon prenumererar inte på något medlemsbrev och har inte medvetet lämnat sin e-postadress till PAN Vision.

Men min fråga är egentligen mest hur det egentligen är står till med direktreklam som riktar sig till barn. Får man göra så? Och vill ett KF-företag göra så? Vilken etik lutar man sig mot när man medvetet samlar in barns e-postadresser för att göra riktade e-postutskick?

En större skärmdump av reklamutskicket från Pan Vision hittar du här:

http://www.the-other-stuff.com/Pan-Vision-spam.jpg

Vilka regler gäller för reklam till barn?

Konsumentverkets sajt hittar man bland annat följande:

Det ställs speciellt höga krav på hederlighet och vederhäftighet på reklam som vänder sig till barn, eftersom denna målgrupp kan antas vara mindre kritisk och mer mottaglig för överdrivna produktlöften. För reklam till barn och unga gäller därför också särskilda restriktioner. TV får till exempel inte alls användas för reklam som vänder sig till barn.

De nordiska konsumentombudsmännen tog år 2002 fram en ny gemensam

ståndpunkt om handel och marknadsföring på Internet. I dokumentet finns ett avsnitt om marknadsföring riktad mot barn och ungdomar. I korthet går rekommendationerna avseende sådan marknadsföring ut på att

Även branschorganisationen har invändningar

DM-Nämnden, vars huvudmän är SWEDMA (Swedish Direct Marketing Association), Annonsörsföreningen och Postorderförening, är en av näringslivets ”egenåtgärder” för god marknadsetik.

De har tagit upp och fällt ett flertal exempel på direktreklam riktad till barn och ungdomar. Problemet är ju nämligen att barn under 16 år inte själva har rätt eller möljighet att teckna avtal, och därför inte heller ska utsättas för reklam som ledet till ett avtalsförfarande (t.ex. s.k. medlemsskap hos PAN Vision). På DM-Nämndens sajt hittar man följande lista över fall som har tagits upp till granskning:

http://www.dm-namnden.org/Avgoranden /1.%20Malgrupper/ 1.3%20Barn_och_ungdom/

Om Pan Vision

Så här beskriver PAN Vision sig själva på sin sajt (www.panvision.com/se):

PAN Vision är Nordens ledande utvecklare och distributör av interaktiv utbildning och underhållning. PAN Vision ägs av KF Media AB och omsätter 450 miljoner kr årligen. Företaget bildades 2001 vid sammanslagningen av PAN Interactive, Vision Park, Levande Böcker och Young Genius.

PAN Vision siktar på att vara nordisk gatekeeper kombinerat med egen förlagsverksamhet. En bred mix av produkter för flera plattformar ger oss en unik position i förhållande till våra konkurrenter.

Företaget har huvudkontor i Stockholm, här sitter bland annat affärsområde Games samt PAN Vision Corporate Games studio. I Borås finns sälj & marknadsavdelning för affärsområde Film & Video samt viss administrativ personal. Säljkontor i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Totalt är 96 personer anställda.

KF Media koncernen ägs av Kooperativa förbundet och har huvudsakligen fyra verksamhetsområden: bokhandel, bokförlag, tidningar och interaktiva medier. Koncernen omsätter cirka 2 miljarder kronor och har cirka 1000 anställda. Affärsidén är att genom utveckling och förvärv inom strategiska områden bygga en modern bok- och mediakoncern där verksamheterna integreras och synergier tas tillvara samtidigt som de enskilda företagens egen kraft och mångåriga goodwill ska bibehållas och utvecklas.

Denna goodwill håller månne nu på att utvecklas i en oväntad riktning?