Expressen säljer länkar igen

Det talas om att Expressen snart ska införa en betalvägg och jag hoppas verkligen att det är sant, så att de slutar sälja länkar som används av de som vill manipulera sökresultaten i Google. Förra gången Expressen sålde länkar försvann de raskt efter att Simon Sundén hade skrivit om det. Den gången tog det inte lång tid förrän Expressen agerade och Thomas Mattsson gjorde avbön i ledarbloggen.

Den här gången har Expressen löst det hela lite smidigare. I stort sett alla artiklar på sajten verkar ha tre annonspuffar och tolv länkar till en sajt med det märkliga namnet marketnews.se. Länkarna är ordentligt annonsmärkta på sajten, om än i väldigt liten grå text mot svart botten:

Sajten som de här tre puffarna länkar till presenteras så här:

Redaktionell marknadsföring är den mest effektiva metoden för att kommunicera ditt företags erbjudande på ett engagerande och trovärdigt sätt.

MarketNews redaktion – som är helt fristående från Expressen – har mångårig erfarenhet av att kommunicera med text och bild mot olika målgrupper.

Vi paketerar och publicerar din artikel här på MarketNews.se – Sveriges fräschaste webbsida för marknadsnyheter – och vi säkerställer att ditt budskap blir läst genom att publicera material på Expressen.se, Sveriges näst största nyhetssida, samt genom tidningsannonser i Expressen, GT och Kvällsposten.

Allt material, såväl artiklar som material för att driva läsare, är annonsmärkt.

Man kunde lika gärna formulera det så här: Marketnews är ett sätt för dig att köpa länkkraft från Expressen.se, för att du ska placera dig bättre i sökmotorerna.

Länkarna från Expressen.se till Marketnews.se må nämligen vara annonsmärkta i bild, men de är inte annonsmärkta i kod, trots att det finns ett enkelt sätt att göra detta på. (href-attributet rel=”nofollow” är skapat just för sådana här situationer.) Länkarna från Marketnews.se till de annonserande kunderna är heller inte annonsmärkta när det kommer till koden, och även om varje sida tydligt proklamerar att allt innehåll på sajten är köpt, så låter man, helt uppenbart bli, att tala om för Google att länkarna är köpta.

Jag inser att Expressen är hårt pressade att tjäna pengar åt ägarna Bonnier men jag tycker att det är sorgligt att man riskerar all sin sökmotornärvaro i Google på det här sättet. Jag förstår inte alls hur man tänker när man länkar så hårt till en sajt som så lätt kan komma att straffas av med förlorad söknärvaro på grund av länkförsäljning. Att MarketNews.se inte officiellt ägs av Expressen utan av en konsult på Pier17, förvärrar dessutom situationen, eftersom man inte ens kan räkna länkarna semi-interna. Även om det är en teknikalitet i sammanhanget, så gör det att det blir så mycket tydligare att annonspuffarna borde ha märkts upp med rel=”nofollow”.

Men Google i Sverige har visat sig fullkomligt tandlösa tidigare, och verkar fortfarande mest intresserade av att maximera sina kunders AdWords-konton. Kanske räknar Expressen kallt med att Google inte vill göra sig ovänner med ett av de mäktigaste medieföretagen i Sverige.

Ännu fler köpta länkar på Expressen

Uppdatering kl 18.35. Christian Bolstad har grävt vidare på Expressen, och det han hittade får det jag beskriver ovan att likna en stillsam blogroll, kolleger emellan. Nu är det hela avdelningar under Expressen.se som låter länkkraften flöda helt fritt mot sajter som Fritidsresor.se:

Läs Christians gräv här!

Expressen ändrar i länkarna

Uppdatering mån 20 feb. Expressen tog sannerligen varningarna på allvar. Bonnier Digital har jobbat helg och de flesta av de omärkta, utgående länkarna är nu ändrade till länkar med rel=”nofollow”. Ändringarna syns redan nu på Marketnews.se och enligt Thoman Mattsson ska ändringarna snart synas även på kampanjsidorna på egentliga Expressen.se. Läs hans blogginlägg på Ledarbloggen här. Läs min nattliga kommentar här.