Facebook dubbelt så stort som Aftonbladet.se

Insikten om att Google har börjat annonsera på Facebook skickade hjärnan i spinn och sedan dess har jag har tillbringat en hel del tid i Google Trends for Websites, en grym funktion där Google avslöjar en hel del intressanta detaljer om olika sajter (dock inte om sina egna domäner).

Facebook är stort, det finns det inga som helst tvivel om och det företag som inte har börjat förhålla sig till det ännu bör nog göra det å det snaraste:

Svenska besök på facebook.com vs se.msn.com vs aftobbladet.se vs blocket.se

Och de som inte förstått hur folkligt Facebook har blivit bör nog ta en titt på vilka sajter som Facebook-besökarna också besöker och vilka som är deras vanligaste sökfraser:

Enligt den här kurvan har Facebook alltså mer än dubbelt så mycket trafik som såväl Aftonbladet.se som Svenska MSN. Det är helt häpnadsväckande faktiskt. Den visar enbart svensk trafik från det senaste året. Jag tycker att det är glädjande att se att svenskar som besöker Facebook i så hög grad söker efter översättning och lite sorgligt att arbetsförmedlingen är femte mest sökta fras i gruppen.

Om man istället tittar på de största svenska mediernas sajter (de övriga är alla mindre än Aftonbladet.se) så framgår det med all önskvärd tydlighet att de inte längre konkurrerar med varandra utan att det är online-medierna som konkurrerar med andra bärare av nyheter:

Tar man bort Aftonbladet.se blir det ännu tydligare:

Jag tror inte att mediehusen har förstått det här riktigt. Istället tror de att de nu ska kunna sälja sina nyheter till alla som skaffar årets julklapp.