Dina vänners Facebook-status via RSS

Eftersom jag tid efter annan får frågor om hur man plockar ut sin Facebook-status via RSS så tänkte jag att det kunde vara på tiden att skriva den stora guiden i ärendet. Först och främst: av någon, för mig helt okänd anledning, verkar det helt omöjligt att plocka ut sin egen Facebook-status via RSS. Det är galet men sant. Däremot kan man plocka ut sina vänners facebook-statusar via RSS.

Därmed kan man be någon vän (eller om man inte har sådana vänner skapa en vän) vars RSS man får hämta, och sedan kan man, ur den vännens RSS-flöde hämta ut enbart sina egna Facebook-statusar om man skulle ha lust med det.

Egentligen finns det tre typer av RSS-feeds man kan hämta från Facebook:

  1. Dina vänners aktiviteter i relation till en själv. (Roland Kirk gillade din status, Lisa Stansfeldt kommenterade en bild av dig, Kalle Kula postade något på din vägg…) Den är inte särskilt intressant på något sätt, men kan vara bra att ha om man vill bygga sin egen pingtjänst över aktivitet på Facebook-kontot. Detta RSS-flöde hämtar du från den här sidan (du måste vara inloggad först). Till höger på sidan finns länken för RSS-flödet.
  2. Dina vänners noteringar. (Heter det noteringar eller anteckningar? Har bara Facebook på engelska just nu.) Den kan ju vara skojig för att få ett komplett flöde över de blogginlägg och artiklar som dina vänner hämtar in till Facebook, men gör inte någon större nytta om det är Facebook-statusen du är ute efter. Du hämtar ialla fall flödet från den här sidan. (Du måste vara inloggad och den tar en halv evighet att ladda.) Till höger på sidan (som i bilden ungefär) finns länken till RSS-flödet.
  3. Sist den du har väntat på: Dina vänners statusuppdateringar. Och här blir det klurigt. Det ser inte bättre ut än att Facebook faktiskt inte vill att vi ska hitta det här RSS-flödet, men ändå har lämnat kvar funktionen. Det kan vara en bugg, det kan vara så att den faktiskt används internt någonstans, men det betyder att det är lite haxxigt att hämta den och att jag inte skulle våga bygga någon mer substansiell tjänst på den. Så här går det till ialla fall:Hämta dina vänners Facebook-updateringar via RSS:
  1. Gå till sidan där du ser dina vänners notifieringar/anteckningar: http://www.facebook.com/notes.php?friends
  2. Klicka på samma länk som i 2 ovan för att få RSSen för dina vänners noteringar.
  3. Ändra parametern friends_notes i urlen till friends_status. Så här ungefär:

    http://www.facebook.com/feeds/friends_notes.php?id=5768….

    till http://www.facebook.com/feeds/friends_status.php?id=5768… Voila! Du har ett RSS-flöde som innehåller dina vänners Facebook-statusar. Och det fungerar faktiskt även om man inte är inloggad på Facebook.

Ett bildbevis från alldeles nyss (och jag hoppas nu att jag inte avslöjar någon av mina mer hemliga vänners innersta hemligheter genom att publicera bilden):

Jag skulle nu bara vilja råda alla till viss försiktighet innan ni springer iväg och hittar på en massa bus med den. Man kan visserligen bygga en hel sajt med detta RSS-flöde och ett WordPress-plugin som till exempel Lifestream eller Feed WordPress, men ta ett gott råd från någon som faktiskt har prövat. Fråga dina vänner först, för det är verkligen inte alla som uppskattar den sortens öppenhet.

Jag tycker fortfarande att det är helt idiotiskt att man inte kan göra detta med sina egna statusuppdateringar. Det är helt galet att Facebook vill sitta och äga dem utan att man har möjlighet att dela ut dem. Men det är kanske ännu mer galet att detta går att göra med ens kompisars statusar. Tycker du inte det?

Jag kan ha missat något flöde som kan hämtas från Facebook. I så fall. Tipsa mig gärna, så kompletterar jag den här guiden med även det flödet.