Finns du på Facebook eller låtsas någon annan vara du?

Facebook ökar lavinartat. Precis som alla andra sociala nätverk så väller lavinen på under några månader. De flesta som blir medlemmar passar på att bjuda in sina närmaste vänner från verkliga livet och andra nätverkssajter, och eftersom nästan alla som kommer till gör samma sak så blir ökningen ofta väldigt snabb.

Så var det på Orkut, så är det på seriösa LinkedIn (som fortfarande exploderar i småkrevader då och då) och så är det på Facebook och på min favorit Jaiku.

Men för vissa räcker det tydligen inte med att vara medlemmar själva. Modejournalisten Sofi Fahrman upptäckte nyligen att hon hade en välutvecklad Facebook-identitet som någon annan hade skapat! Sofi känner sig väldigt lurad och bedragen, och det gör nog även alla dom som har kopplat ihop sig med henne på Facebook. (Just nu såg jag att någon har skapat Facebook-gruppen ”Alla vi som vill vara Sofi Fahrman”.)

Jag vet inte om Stationsvakt har rätt när han spekulerar i att kända människor kommer känna sig tvingade att registrera sig innan deras identitet stjäls, men han har absolut rätt i att man gör bäst i att registrera sin identitet innan någon annan gör det.

Som alltid så märker man att även på världsomspännande sociala nätverk så har de flest kompisar som de ändå träffar i verkliga livet. Kompisar från samma skola, arbetsplats, stad eller landsända… Webben är som vanligt global medan kommunikationen är lika lokal som vanligt.

Det gäller även poliker på Facebook. Fredrik Federly verkar t.ex. bara känna centerpartister. Carl Bildts profil trodde jag först inte riktigt på. Den skulle precis lika gärna vara stulen den också och innehåller alldeles för få moderater. Å andra sidan har han, enligt IDG, enbart tänkt använda den för privata ändamål. Men jag misstänker att han får en hel del ”friend requests”…

Tillägg: Det finns inte mindre än två registrerade Fredrik Reinfeldt på Facebook. Den ena med bild och den andra utan. Den med har inga kompisar men är misstänkt lik statsministern. Borde inte han och Carl Bildt hooka upp?