Fler skumma sitemaps

Uppdatering 2007-01-31: Jaha. Så har då ytterligare en text blivit antik. Av två anledningar. Exemplena som nämns nedan existerar inte i verkligheten längre. SEO.se har tagit bort allt innehåll kopplat till den sökmotoroptimeringstävling som kallas Google-SM och dessutom har bloggen SEO Black Hat sålts till den verkliga black-hat-sajten seoblackhat.com. Men jag tycker att denna typ av artiklar är intressanta som historiska dokument, eftersom de beskriver en snabbt skiftande verklighet som dessutom har vanan att upprepa sig själv med jämna mellanrum. Så den får bli kvar. Däremot har jag tagit bort länkarna till seoblackhat.net, eftersom domänen har sålts vidare.

****

Det rör på sig bland sökresultaten kring termen sökmotoroptimering i dagarna. Främst beror det nog på att ämnet externa sitemaps på SEO-företagens kunders sidor har kommit på tal igen, och jag tror inte att det är en slump att de exempel som förevisas på den anonyma seoblackhat.net har flyttat ner SEO-företaget SEO.se en smula i lisan.

Däremot tycker jag att det är otroligt trist att det därmed får anses bevisat att dessa sitemap-tillägg på annars fullt legitima sitemaps fungerar.

SEO Black Hat har hittat sitemaps med länkar till SEO.se (med ordet sökmotoroptimering), till SEO.se:s icke-oficiella tävlingsbidrag i SEO-Forums sökmotoroptimeringstävling, till webbdesignföretaget Tjörndesign och till katalogen url.biz. Det är festligt, det fungerar och det är i högsta grad omoraliskt.

Det omoraliska i saken är att utsätta betalande kunder för den risk det innebär för dem och deras sajter att tillsammans med andra sajter ha dessa länkar på sina interna sitemaps. Den dag Google uppmärksammar saken och börjar betrakta dessa sitemaps som de länkfarmar de är, är risken stor att sajterna som har dem får se sina sökmotorplaceringar sjunka betydligt.

Men de är ju praktiska också! Det är lätt att utifrån exemplet på seoblackhat.net hitta vidare till andra, liknande sitemaps. Det är ju bara att följa länkarna…

Det får bli allt inom SEO-skojeriet för idag. Jag vet inte vem som står bakom pseudonymen SEO Black Hat, men jag har mina aningar…