Flikar och ”fäll ut”-innehåll – nästan lika dåligt som dold text

E-handlare, tidningssajter och receptsajter har egentligen inte så mycket gemensamt när det kommer till sökmotoroptimering, men alla dessa kategorier har mycket att tjäna på att dra organisk trafik till sina resultatsidor, istället för rätt ner till en objektssida. Anledningen är att besökare är mer benägna att stanna några extra klick efter att ha landat på en kategorisida än om de landat på en objektssida. Beteendeanalysen är enkel. Den som hittar en vara, en artikel eller ett recept, och vill jämföra med andra likvärdiga sidor, backar lättare tillbaka till Google-resultaten från objektssidan. Om landningssidan var en resultatsida så kommer besökaren att jämföra eller läsa igenom fler av sidorna som listas. I mina undersökningar, stannar besökare mellan 3 och 9 sidvisningar efter att ha landat på en resultatsida, medan samma sajter visade ett snitt på mellan 1 och 1,9 sidvisningar per session för besökare som landade på en artikel, en varusida eller på ett enskilt recept.

Men. Google gillar inte att lista rena resultatsidor i sökresultaten. Det har många webbsajter fått känna på, och enda sättet att få dem att placera sig någotsånär är att ge dem ett eget värde. Alltså att ge dem ett eget innehåll, vilket alltså innebär att fylla dem med text.

Motståndet mot att lägga en massa text överst på kategorisidor i en webbutik, på en avdelning på en tidning, eller innan en listning på en receptsajt är minst sagt stort, och därför har olika system med flikar och läs mer-länkar (dvs textblock som bara visas efter att man klickat på en javascript-länk) blivit alltmer vanliga. Det har också fungerat, så länge som innehållet har funnits med i den renderade koden, och därtill fungerat bra. Hittills har det bara blivit problem på sajter som visar sådant innehåll via AJAX. Det lär det nog bli ändring på nu.

Dags att se över alternativen till flikar och utfällt innehåll

Om du använder dig av den här metoden, så börjar det bli hög tid att tänka på alternativa lösningar, och jag återkommer ännu en gång till mitt motstånd mot utfallande textytor och avsaknaden mot vänsterspalter i modern webbdesign. Allting skulle vara så mycket lättare om vi gjorde som tyskarna.

Det vi vet att Google har förändrat, är ett stycke som är tillagt i Googles riktlinjer för webbplatsägare. Och det är ett väldigt viktigt stycke, som kan komma att få stor påverkan på väldigt många sajter:

”Make your site’s important content visible by default. Google is able to crawl HTML content hidden inside navigational elements such as tabs or expanding sections, however we consider this content less accessible to users, and believe that you should make your most important information visible in the default page view.”

Eller på svenska:

”Gör det viktiga innehållet på webbplatsen synligt som standard. Google kan genomsöka HTML-innehåll som gömmer sig i navigeringsobjekt som flikar eller expanderbara avsnitt, men vi anser att sådant innehåll är mindre lättillgängligt för användarna och att den viktigaste informationen bör vara synlig i sidans standardvy.”

Det har alltså blivit viktigare att du verkligen visar upp text som är viktig för sidan. Det duger inte längre att visa 150 tecken och en Läs mer-länk eller att lägga all relevant text i en flik på sidan och bara visa de konverterande elementen i default-vyn. Den ytliga analysen blir alltså att synlighet i sökmotorerna ställs mot konvertering med Googles nya sätt att hantera innehåll som man måste interagera med innan det syns.

Det har förstås funnits tecken på att Google redan har hanterat halv-dold text på det här sättet. Jag har lyft varnande fingrar mot Läs mer-länkar ända sedan Google, sommaren 2014 gick ut och varnade för att dölja css-script och javascript bakom robots.txt. Men det är först nu vi får en bekräftelse på att Google har gått mot att jämställa Läs mer-text och text i flikar med dold text på sidan.

Varför har det då inte blivit mer oväsen kring detta i SEO-världen? Jo, troligen för att modern SEO i så himla hög grad har handlat om att sitta och grotta i olika verktyg, och följa de stora SEO-bloggarna på de stora marknaderna. Och flik-problemet har faktiskt aldrig varit särskilt stort i USA. I Tyskland är det i det närmaste obefintligt.

Lösningen – visa dina kategoritexter

Tysk webbdesign ser ju fortfarande ut som på Zalando, med massor av synlig text på samtliga kategorisidor. Och just Zalando är faktiskt ett talande exempel på att texten inte behöver vara placerad så att den dominerar den synliga vyn. Det räcker med att den inte är dold på sidan. Paradexemplet på det är en sökning på tyska på Google.de efter frasen [schwarze jeans] där Zalando toppar med damkategorin för svarta jeans och ligger tvåa med herrkategorin.

Zalando toppar de tyska sökresultaten efter svarta jeans med två texttunga resultatsidor

Nu måste man, som vän av ordning, och med modern webb och modernt webbeteende i tankarna ställa sig frågan om hur Google gör med mobila sajter. Och då blir det faktiskt återigen aktuellt att gå till Zalando-exemplet. Zalando har nämligen, fortfarande, någonting så omodernt som en mobilsajt. Och där syns inte de långa texterna alls på sidorna.

Däremot canonicaliseras mobilsidorna mot desktop-versioinen av sidorna, och desktopt-sajten innehåller en (tyskt) noggrann referens om var innehållet presenteras för mobila enheter med skärmar mindre än 640 pixlar:

<link rel=”alternate” media=”only screen and (max-width: 640px)” href=”https://m.zalando.de/damenbekleidung-jeans/_schwarz/” />

Flikar kan fortfarande vara bra ur SEO-perspektiv

I de fall det finns mycket delad text på många sidor på sajten, så kan förstås flikar vara ett extra bra alternativ med Googles nya sätt att hantera denna form av nästan-dold text. Lägg den delade informationen, som riskerar att dra ner sidans unikitet i en flik, så slipper du risken för att Google värderar denna text för högt.

Dölja länkar – ett ännu sämre alternativ

Såvitt jag kan se, så har Google redan börjat tillämpa de nya riktlinjerna. Och allra tydligast blev det på en sajt som jag arbetar med och som har en sorts breadcrumb-baserad meny som tidigare visades högst upp på alla sidor, men som har ändrat till att visa detta objekt först när man börjar scrolla nedåt på sidorna. Den lägsta nivån i denna meny består av länkar till kategorier som ligger såpass långt ner i sajtens hierarki att det inte finns några andra menylänkar till dessa kategorier. Den enda gången sidorna fick länkar var därför från breadcrumb-blocket från de produkter som ligger i dessa kategorier. Ungefär samtidigt som sajten började dölja dessa länkar så försvann de djupast liggande kategorierna från sökresultaten. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att Google plötsligt slutade bry sig om de, som de uppfattades, dolda länkarna till dessa sidor.

Och det är ju förstås bara logiskt. Om Google ser ner på innehåll som måste klickas fram, så torde menyer som måste klickas fram vara ännu sämre. Och då infinner sig frågan om hur Google kommer att hantera menyer som måste klickas fram. Troligen är det inte lika illa, särskilt inte om det finns fungerande breadcrumb-länkar, men det kommer absolut att vara ett bevakningsområde framöver.