Folk är precis så blodtörstiga som man tror

Idag när jag såg att ytterligare en finsk skolskjutning hade ägt rum så sökte jag mig till finska tidningar för att få de senaste nyheterna. Främst då till den internationella upplagan av Helsingin Sanomat och till finska YLEs svenskspråkiga nyheter. DN.se låg nere just då och Aftonbladet hade bara hunnit få upp sensationsrubrikerna utan särskilt mycket innehåll.

I de finlandssvenska artiklarna fanns antydningar om att skytten i mångt och mycket hade kopierat den gärningsman som stod bakom den förra finska skolmassakern, och att även han hade lagt ut sina filmer på YouTube. Det var värt ett blogginlägg tyckte jag, sökte lite kreativt på YouTube, hittade skyttens profil och fyra filmer där han prickskjuter med sin Walther P22. Jag skrev text med skärmdumpar och ett par YouTube-länkar på min mer politiskt sinnade blogg Valfritt.se: Skytten i Kauhajoki varnade på YouTube.

När jag skrev texten låg filmerna och hans profil fortfarande uppe, men bara några minuter senare hade de plockats bort. Då hade jag hunnit få skärmdumpar i alla fall. Artikeln skrevs, Twingly pingades och det ser ut att bli den mest välbesökta dagen i Valfritts historia:

Den lilla puckeln från den 16:e och 17:e var trafik efter FRA-demonstrationerna den 16:e september. Nu har dock någon ondsint människa abuse-anmält min text så att den har försvunnit från DN men den finns fortfarande kvar på SvD även om den har sjunkit undan rejält.

Visst kan man tycka att jag betedde mig värre än den värsta tabloidhyena som över huvud taget länkade till YouTube-materialet. Men det är ju min vinkel på det inträffade. Skulle jag någonstans upptäcka att gärningsmannen hade en blogg också så skulle jag gärna peka in folk till den också. Ofiltrerade nyheter direkt från den det berör är något som intresserar mig. Det kan bara inte hjälpas.

Jag frågade Anton Johansson på Twingly om hur det går till när man blir abuse-anmäld (ni ser referrer-länken i bilden ovan) och han svarade så här:

Det funkar såhär:

  1. Någon klickar på ”abuse”-knappen i widgeten på den artikel du länkat till.
  2. Tidningens moderatorer, redaktörer, journalister, whaever ser vilka inlägg som blivit anmälda och går in på blogginläggen och bildar sig sin egen uppfattning.
  3. De väljer om den ska bortmodereras eller inte efter eget huvud och normalt även tidningens policy.

Troligtvis är det någon som inte delar åsikter, någon som fular sig eller någon som gjort det av misstag som anmält inlägget.

Intressant att veta tycker jag. Och nästan läskigt att se kraften som finns hos Twingly om man är snabb och en smula sensations-benägen när man skriver rubriker.