Förkorta URLar på tre olika sätt

URL-förkortning är populärt och det var länge sedan Shorl och TinyURL var de enda verktygen man kunde använda om man ville förkorta en lång webbadress (URL) till en liten och behändigare för snyggare inklistring i mail, forum, bloggkommentarer eller mikrobloggar. Idag fullkomligt vimlar det av tjänster som förkortar långa URLar. Mini.nu, Tinyurl.com, Shorl.com, Ping.fm och X.se är fem utmärkta exempel.

Ändå har jag just skapat inte mindre än tre nya tjänster för att korta ner långa URLar. 301.se, 302.se och 200.se är adresserna till dessa tre tjänster och tanken är att du kan använda dem på lite olika sätt. Den som är hemma på serversvarskoder förstår nog redan på namnen vari skillnaderna ligger. För alla andra följer här en relativt översiktlig beskrivning av hur olika dessa små URL-förkortare fungerar och samtidigt får du en beskrvivning av hur Google reagerar på olika svarskoder och URL redirects.

301.se – Snäll URL-förkortning som är sökmotorvänlig

301.se är en URL-förkortningstjänst som skapar URLar som följs på korrekt sätt av Google. Detta är URL-förkortaren du ska använda om du ska publicera länken någonstans och vill att Google och andra sökmotorer ska följa den och ge vidare länkkraft till svarssidan (i SEO-kretsar även kallad länkjuice eller länkkärlek). Att använda 301.se är i princip helt synonymt med att länka på riktigt. Den enda skillnaden är att du kan skapa en finare, kortare och i många fall mer sökmotorvänlig URL.

När en sökmotor eller annan besökare landar på sidan får de serversvarskoden 301, som betyder att sidan har flyttat för gott och att Google ska följa efter och förknippa länken med den slutgiltiga sidan istället.

Här är ett exempel på hur det kan se ut: http://301.se/oetisk-seo

Andra liknande tjänster, som skapar korta URLar på samma sätt som 301.se är t.ex. Mini.nu, Ping.fm, Bit.ly och TinyURL.com.

302.se – URL-förkortning som följs av Google men inte ger länkkraft

302.se förkortar är i princip samma tjänst som 301.se – du kan göra egna, kortare URLar som innehåller dina egna nyckelord. Skillnaden är att dessa länkar inte följs på samma sätt av Google och andra sökmotorer. Spindlarna följer fortfarande URLar som du skapar med 302.se, men länken för inte vidare någon länkkraft till svarssidan. Länkkraften fastnar istället på den förkortade URLen du skapar.

Den tillfälliga sidan till din egen 302-url ger serversvarskoden 302, som av Google tolkas som att sidan har flyttats, men kan komma tillbaka så småningom. Google hämtar och indexerar den slutgiltiga svarssidan, men förknippar denna information med URLen till den förkortade URLen istället.

www.x.se är ett exempel på en URL-förkortningstjänst som fungerar på samma sätt.

200.se – URL-förkortning med URLar som inte alls följs av Google

Ibland vill man kunna länka till sidor som man inte alls vill förknippa sin sajt med. Då kan URL-förkortning eller URL-redirect via 200.se vara en lösning. De urlar du skapar via 200.se följs inte över huvud taget av Google eller andra sökmotorer. Det går till så att en tillfällig sida skapas, som ger serversvarskoden 200 (OK) och sedan vidarebefordrar besökare via en http refresh. Google och andra spindlar nöjer sig med det faktum att sidan har svarat, och följer inte efter refresh-uppdateringen som leder fram till svarssidan.

Shorl är ett exempel på ett URL-förkortningsvektyg som använder samma teknik för att vidarebefordra trafiken till den slutgiltiga sidan.

URL redirect

Alla tre tjänsterna kan även användas som URL-redirectors. Du kan alltså även länka till andra sidor genom att bara lägga till adressen till 301.se, 302.se eller 200.se först i adressen på följande sätt:

Vill du ha såväl livrem som hängslen när du länkar kan du naturligtvis även nästla urlarna lite som du vill. Ett extremt sätt skulle kunna att vara så här: http://302.se/http://301.se/http://200.se/marcus-svensson

URLen ovan är alltså först skapad via 200.se och leder egentligen vidare till Marcus Svenssons blogg på Smålandsposten. Den går först till 302.se som talar om för Google att sidan tillfälligt har flyttat. Nästa sida är permanent flyttad till den slutgiltiga adressen 200.se/marcus-svensson. Onödigt, javisst. Vill man länka utan att sprida någon som helst länkkraft så räcker det gott med att länka via http://200.se, men det är rätt kul.

Dagens bild har flyttat

Mitt porträttprojekt (Daily Photo) har i samband med att jag lanserar den ondsinta URLförkortningstjänsten på 200.se bytt adress, och återfinns numera här under Lindqvist.com på URLen http://www.lindqvist.com/daily-photo/. Naturligtvis har jag flyttat alla sidor så att de gamla urlarna fortfarande fungerar, men styr om via 301 till rätt sida på den nya adressen.