Framtidens soffprogram är här!

Igår var jag med i Sweet Sunday Web Crunch. Ett soffprogram som inte sänds i SVT1, SVT2 eller TV4 men som ändå lyckades locka en väldigt stor del av sin primära tittargrupp till datorskärmarna mitt under brinnande partiledardebatt. Programmen är dryga 60 minuter långa, sänds direkt från kl 20.00 på söndagkvällar och går sedan att se hur många gånger som helst i efterhand via sajten. Men det är bäst live, för då har man alla möjligheter att interagera med de tre programledarna och veckans gäst via chatten eller Twitter.

Gårdagens program (The Apple Thingy) handlade förstås om iPad (fattas bara annat) ur flera olika aspekter. Dels i form av en paneldebatt inspelad på Carnabys Apple-vaka. Vad kan den tänkas innebära för den förlagsfira publiceringen? Jag redovisade bland annat en liten förhandstitt på resultaten av vår iPad-undersökning. (Det fick, förutom flera tillkommande svar under själva programmet, till resultat att Roger Åberg på Feber hörde av sig efter programmet och frågade om jag hade något emot att iPad-feber bäddade in undersökningen. Det hade jag förstås inte och nu har vi över 2100 svar på enkäten.)

Men varför ska jag återberätta hela programmet? Se det vettja! Här under eller via sweetsundaywebcrunch.com! Det är 80 härliga minuter så ta en långlunch och käka framför datorn. (Läser du det här från din iPhone kan du titta här istället.)

Jag vet inte riktigt vad jag tyckte var roligast med att vara med i sändningen. Att se Joakim Nyström, Mattias Östmar och Björn Falkevik i aktion som programledare gör en omedelbart helt bekväm i en annars väldigt märklig situation. Jag kom dit en timme innan det började och fick se såväl riggning som förberedelser av kvällens körschema. Och jag är imponerad. Jag hann knappt ens bli nervös…

Björn Falkeviks fantastiska kameralösningar för effektiva webb-tv-sändningar har jag ju sett förut, men Sweet Sunday Web Crunch är ändå någonting i hästväg. Tre pyttesmå webbcams uppställda för att täcka tre olika vinklar, den här gången kompletterad av en handkamera (som sköttes av Björns duktiga praktikant Sandra. Björn producerar det hela med högerhanden direkt under sändning och klipper de förinspelade reportagen. Hela utrustningen som krävs ryms i en ryggsäck och en axelremsväska.

Men det var också fantastiskt att se reaktionerna i chatten och på Twitter och hur enkelt programledarna fångade upp dessa i diskussionerna.

Jag skulle gärna göra om det. Men nästa vecka heter gästen Brit Stakston. Missa inte det avsnittet!

Brit och jag kommer för övrigt att medverka i en annan Björn Falkevik-produktion redan på fredag. Då är det JMW Talkshow som gäller och vi ska presentera vårens kursschema på JMW.