Fritt fram att bjuda på konkurrenters varumärken i AdWords

Google tillkännagav igår att de, från 14 september, slopar varumärkesskyddet för nyckelord i AdWords. Skyddet har tidigare kunnat åberopas av företag som har varumärkesskydd på sina produktnamn och därmed kunnat hindra konkurrenter och återförsäljare från att bjuda på dessa ord.

Användandet av varumärkesskyddade termer i annonstexterna kommer även i fortsättningen att vara blockerad, det går alltså inte att använda nyckelordsinbäddning i annonsgrupper där man bjuder på skyddade varumärken.

Trots det, välkomnas förstås nyheten av affiliates som nu kan utöka sina annonser, och är också mycket goda nyheter återförsäljare som nu kan skapa mycket mer relevanta annonser än tidigare. Men även om det här är goda nyheter för de allra flesta som arbetar med AdWords, så kommer det att innebära en enorm förändring för vissa företag, och lita på att det återigen kommer att bli skriverier om oschyssta annonser.

Jag vet åtskilliga företag som brukade lägga merparten av sin budget på sitt eget företagsnamn innan möjligheten att blockera konkurrenterna fanns och jag känner till åtskilliga företag som genast kommer att ta chansen att bjuda på sina konkurrenters namn. (Jag ser riktigt fram emot vad Tre kommer Google kommer förstås ändå att ha kvar en sorts klagoprocess som kan tas till av företag som upplever att konkurrenter använder deras nyckelord för missvisande annonser. Så här skriver Google i sitt pressmeddelande:

Om en varumärkesägare känner att en tredjepartsannons i Europa förvirrar användarna om ursprunget för de annonserade varorna och tjänsterna när annonsen utlöses vid sökning på ett visst varumärke kan denna göra ett klagomål hos Google. Om Google efter granskning samtycker att den specifika annonsen är vilseledande för användarna om ursprunget för de annonserade varorna och tjänsterna, kommer annonsen att tas ned.

Det kommer att bli en spännande höst för så gott som alla som arbetar med AdWords.

Själv kommer jag att kolla skillnaden i mängden AdWords-annonser på bankernas namn som till exempel Swedbank, Ikano och Handelsbanken.