Fröken ur på webben

Fröken ur behövs inte längre när webben finns! För många år sedan var jag i behov av en sida eller sajt som visade korrekt tid på webben. Jag tror att det var någon gång under 2002. Antik tid alltså enligt mångas tidsuppfattning. Idag finns massor med bra klocktjänser på webben. Den senaste är en raffig Flash-klocka från Clocklink.com, som man kan bädda in på sin blogg, och som faktiskt inte visar datorns tid, utan aktuell tid i verkligheten, i den tidszon man väljer. Jag gillar den skarpt. Den finns i många färger, t.ex. grått, blått, rött och grönt. Själv föredrar jag förstås den gröna.

De flesta andra Flash-klockor som finns replikerar bara datorns tid, och det var ju i många fall just den man ville kontrollera. Det bästa sättet är förstås, att synka datorn mot en tidsserver, men det är alls inte lika visuellt och kul. Och då kan man ju inte buda sina besökare på korrekt tid heller. 2004-07-14 – Det är hög tid för en uppdatering av den här sidan. Uppmärksamma surfare (som har sökt på ”fröken ur”, och kommit hit har påpekat att det tyska s.k. atomuret som jag tidigare länkade till visade fullständigt vansinnig tid och åtminstone till viss del var beroende av datorns interna klocka. Trist. Men nu har jag äntligen hittat ett par riktigt pålitliga klocksajter. En internationell, som dessutom skryter med att man visar korrekt tid för samtliga tidszoner i samtliga länder. Och en svensk, som dessutom härrör från samma tidsserver som hanterar vår gamla hederliga fröken ur. Dessutom har jag börjat samla telefonnummer till Fröken Ur i andra länder, eller åtmintone hennes stora internationella familj.

Synka din dator mot Fröken Ur

På Statens Provnings- och Forskningsinsituts sajt www.sp.se kan du via den här länken synka din dators klocka mot internationell världstid. Lite förvirrande blir det eftersom vi här i Sverige ligger en timme före s.k. UTC-tid (typ det som förr i tiden kallades GMT) samt det faktum att vi (i alla fall i skrivande stund) har sommartid. Men pratar din webbläsare Java så funkar det ändå rätt fint. tempus.sp.se/applet/Paron_swe.htmlär adressen.

All världens tidszoner

Fröken Ur-synkningen ovan är bra. Det vi alla var ute efter var en sajt som visar tillräckligt korrekt svensk tid. Men även worldtimeserver.com är användbar i sammanhanget. Trist nog finns ingen funktion för att visa tiden med rullande sekunder, utan man är tvungen att uppdatera sidan. Fast jag har faktiskt inte stött på någon dator utan åtminstone något grafiskt klockprogram under de senaste åren, så det kan synas överflödigt. Huvudsaken är väl att sajten visar rätt tid. Och ännu bättre är det om det går att synka mot den automagiskt. Här på N!kkes Index är vi Mac-användare, och har sedan många år haft en fungerande tidssynkronisering inbyggd i datorernas operativsystem. Efter att ha skummat några av sidorna på worldtimeserver.com så inser jag att detta inte verkar vara fallet för alla Windows-användare. Se till att synka din datorns klocka automatiskt. Särskilt om du har en ständig internetuppkoppling. worldtimeserver.comhar programvaran som behövs för nedladdning.

Andra kalenderfunktioner på webben

Den allra mest praktiska, och ändå väldigt minimalistiska sajt jag vet är för övrigt en sorts klocksajt det också. www.vecka.nu visar aktuellt veckonummer, och det vet jag inte många almanacksprogram som gör. Definitivt en sajt som platsar i dina favoriter: » http://www.vecka.nu » Jag hoppas verkligen att vecka.nu aldrig kommer att dra sig eller forta sig. Det skulle sabotera hela min tidsräkning. Ursprunglig klocklänk Om du ändå är intresserad av den ursprungliga länken till den tyska s.k. tidssajten (från 2003-08-20) så är den http://www.uhrzeit.org/atomuhr.html.