Gmail blev just lite säkrare

Googles webbmail Gmail blev just lite säkrare. Från idag rullas en uppdatering ut som gör att alla användare får en krypterad anslutning via http.

Man har kunnat välja https-anslutningar för sitt konto sedan 2008 och förändringen nu innebär att https-alternativet kommer att vara förvalt för alla som inte aktivt väljer bort det.

Den som använder en https-anslutning får automatiskt en krypterad förbindelse direkt mellan sin dator och Gmail och blir därför ohyggligt mycket svårare att avlyssna.

https-anslutningarna är dock en liten smula långsammare, men jag kan tänka mig att nyheten från igår, om att kinesiska staten regelmässigt har övervakat Gmail-konton tillhörande människorättsaktivister i och utanför Kina kan ha någonting med den här förändringen att göra. Gmail är visserligen redan helt blockerat från Kina, men används ändå via diverse proxy-tjänster.

https-kryptering är inte bara en nödvändighet i Kina. Själv har jag förstås använt https-anslutningar ända sedan vi först började höra talas om FRA.