Goodspirits och de lurade kunderna

Det är inte roligt att läsa om de stackars kunderna som har blivit blåsa på såväl sprit som pengar när de försökte utnyttja luckorna mellan svensk lagstiftning och EU-lagstiftning och handla billig sprit från Goodspirits som skulle transporteras hem till Sverige med hjälp av transportföretaget Distributionsnätet. Jag har lite svårt att tycka riktigt synd om de kunder som nu inte har fått sina leveranser. De visste att de utmanade staten när de beställde. De kunde knappast ha missat vad tullen tyckte om saken. Och när EU slutligen spikade att skatten skulle betalas i Sverige så sprack affärsidén för gränshandelsbutikerna.

Transporten skulle hos alla dessa skötas av andra bolag än de som förmedlade köpet. Det var det luckan i lagstiftningen gick ut på. Kunden anlitade själv ett transportföretag och på så sätt kunde man se det som att transportföretaget var kundens förlängda arm som bar vinet över gränsen. I flera fall fanns det däremot gemensamma ägarintressen mellan gränshandelsbutikerna och distributörerna. Idag är det svårt att hitta någon av de vin- och spritbutiker som tidigare var så högljudda på webben. Trist för kunderna faktiskt.

Det är däremot rätt roligt att kunna konstatera att DN återigen skriver om GoodSpirits utan att nämna att Bonniers under en period var delägare i GoodSpirits.

Nej, vill man handla vin säkert på nätet, så är det nog bara Vinguiden.com som gäller iag. Deras webbutik för vin är visserligen bara en front mot Systembolagets beställningssortiment. Men  som sådan fungerar den väldigt bra. Betalar gör man när man hämtar ut sina viner på Systembolaget och oftast skickar systembolagsbutiken till och med ett SMS när vinerna finns för avhämtning. Kanske inte en vinbutik i vanlig mening, men en bra tjänst som gör det lättare att köpa de viner som man vill ha men som aldrig finns på hyllorna i systembolagsbutikerna.