Googla utan mus

Jag använder sällan Google i inloggat läge, eftersom jag är beroende av att se sökresultat så som andra, som inte har sökt tusentals gånger efter samma sökfras ser dem. Just nu måste dock Google Instant analyseras, och det kan man inte göra från Google.se utan att vara inloggad. Däremot blir jag ofta förvånad över de små detaljerna som visar sig i gränssnittet som inloggad och som inte syns i utloggat läge.

Dagens fynd är ingen stor nyhet. Den är i själva verket pytteliten. Det är den lilla pilen i sökresultaten. Har ni lagt märke till den?

Det är Googles sätt att göra det möjligt att googla utan mus. Pilen visar sig bara efter att man har klickat på sökknappen (eller tryckt på returtangenten) och kan styras med hjälp av piltangenterna på tangentbordet. Det sökresultat den pekar på väljs när man trycker på returtangenten (som att klicka på resultatet). Om man trycker på högerpilen på tangentbordet visas målsidans förhandsvisning:

Även med förhandsvisning aktiverat kan man bläddra mellan sökresultaten med hjälp av piltangenterna.

Jag gillar det! Jag gillar att Google tillåter AdWords-annonserna till höger på sidan att bli skymda av förhandsvisningen och jag gillar också att de som en eftergift till AdWords-annonsörerna placerar pilen på den översta av de upp till tre annonserna som visas ovanför de organiska sökresultaten.

De detaljorienterade ser även den lilla länken Rapportera Spam i blått under varje organiskt sökresultat. De kommer sig av att jag använder Googles eget Chrome-plugin för spam-rapportering direkt i sökresultaten.