Google ♥ Akira Yoshizawa

Den japanska origamimästaren Akira Yoshizawa skulle idag ha fyllt 101 år. Det firar Google med att vika sin logga i papper idag.

Akira Yoshizawa som dog 2005 betraktas allmän som origami-stormästare och anses vara den som tog origamin från att vara ett hantverk till att bli en levande konstform. 1989 uppskattade han själv att han hade skapat 50 000 modeller. Men bara något hundratal av dem har beskrivits i någon av de 18 böcker som beskriver hans livsverk.

1983 förärades Akira Yoshizawa, av kejsar Hirohito,  med den stigande solens ordern, en av de högsta utmärkelser en japansk medborgare kan få.

Texten ovan är en fri översättning från engelska Wikipedia. (Hans Wikipedia-sida har, dagen till ära, klottrats ner av någon oppurtunist som mitt i texten har sprängt in följande mening: ”Stop the media companies ruining the internet. Vote for the Pirate Party in your local country.” Orimligt puckat.)

Uppdatering: När jag skrev texten ovan så reflekterade jag över det faktum att Google hade missat Akira Yoshizawas 100-årsdag. Först nu på morgonen inser jag att det var för att det är Pi-dagen idag (3.14 ni vet), vilket har uppmärksammats av de nördigare delarna av Google Doodle-teamet tidigare år.