Google +1

Google +1-knappen för webbplatser är här nu. Du kan hämta den på http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html

Du ser den till höger här på sidan och får förstås gärna testa om du kan klicka på den här.  Det är knappen ovanför den nya Twitter-knappen som är nästan lika ball den.

2011-05-31 – Enligt den här artikeln på SearchEngine Land kommer Google att släppa +1 för webbplatser imorgon onsdag 1 juni.

Det kommer då att bli möjligt att lägga till Google +1-knappen på alla sajter efter en anmälningsprocedur. Enligt Danny Sullivan på Search Engine Land kommer även statistik för Google +1 att offentliggöras genom Google Webmaster Central.

Det finnstill och med ett foto på Googles sajt för hantering av Google +1

Bild: Search Engine Land.com

Knappen placeras alltså på sidor på motsvarande sätt som Facebook Like-knapparna och ett klick på knappen kommer att resultera i att man visar upp sitt gillande för sina närmaste vänner i sökresultaten på Google.

Det här blir spännande. Vem blir första svenska sajten med en fungerande Google +1-knapp? Hur lång tid tar det tills den första WordPress-pluginnen är klar?

2011-03-31 – Google inför en +1-knapp i sökresultaten och planerar att implementera knappen, först över hela sitt sajtnätverk och så småningom över hela webben.

Nej, det är inte ett aprilskämt, Google själva skriver mer om det här, två dagar innan första april,  men ja, det känns väldigt mycket som om Google äntligen har uppfattat det geniala i Facebooks Gilla-knappar.

Så här beskrivs funktionen i Googles reklamfilm:

När jag läste om Googles +1-planer höll jag verkligen på att ramla av stolen. För ja, det känns sannerligen som en funktion som kan manipuleras och påverkas, men samtidigt känns det dels som en naturlig fortsättning av vad Google har hållit på med senaste månaderna och som ett helt naturligt svar på Facebooks Gilla-knappar. Det är också mer positivt med en +1-knapp en en knapp för att blockera ett sökresultat.

Att väva in popularitet som en aspekt i Googles ranking är ingenting nytt, men att visa upp populariteten på det här sättet är nytt och lite roligt. Jag tror inte att populariteten kommer att bli en av de allra viktigaste signalerna för Google, åtminstone inte mer än retweets är i Twitter och gilla-signaler i Google Buzz och Google Reader idag, men däremot kan man tänka sig att +1-knappar ute på webben kan komma att fungera som viktiga signaler för Google när det kommer till att ranka sajter för olika marknader och kanske även, så småningom, demografier och sociala cirklar…

Att Kalle Svensson eller Fredrik Segerfeldt har gillat någonting är ju mig helt egalt. Men det är betydligt mer intressant om Tobias Basilius, Brit Stakston, Niclas Strandh eller Magnus Bråth har gillat en artikel och jag kan se det i sökresultaten…

Om du vill delat i experimentet innan det blommar ut för fullt på alla sajter så måste du först sätta igång eller uppgradera din Google-profil. Sedan kan du aktivera +1-funktionaliteten på den här sidan.

Google har länge haft koll på ditt sociala liv

Det har påpekats att Google behöver någon form av socialt nätverk för att koppla samman oss. Men det har de redan och de vore inte Google om de inte gjorde allt för att förstå hur vi redan har kopplat ihop oss i andra nätverk, som Facebook, Twitter, Jaiku… ja kanske rentav om vi har markerat varandra som kompisar på Reco.se

Redan för ett år sedan kunde man via Google.com se sina sociala cirklar. Jag skrev om det under rubriken Google har mer koll än du tror, och länken till Google Social fungerar fortfarande: http://www.google.com/s2/search/social