Google behåller kakan i resebranschen

Idag är jag glad att jag inte äger några prisjämförelsesajter för flygbiljetter.

Det har ryktats ett tag om att Google själva är på väg in i resebranschen, och nu ser vi att spekulationerna var riktiga.

Google är på god väg att köpa upp programföretaget ITA software som bygger bokningssystem för resebranschen. Detta ger dem direkt tillgång till aktuella priser och rutter på ett sätt som de aldrig hittills har haft, och den som hade tänkt sig att i framtiden leva på prisjämförelsesajter som omvandlar Google-trafik till affiliate-försäljning kan nog komma att få samma problem som vi som oroligt har sett kartsökningarna ta över mer och mer i sökresultaten.

Där ITA Software finns i dag tänker Google befinna sig, men även ovanför, utanför och under denna plats i ekosystemet. Resebranschen är idag väldigt driven av sökningar efter billiga biljetter (sök efter ordet billiga ska du se att den domineras av resesajter). Den dag Google själva tar över affiliatesajternas plats kommer marknaden för sajter som bara omvandlar trafik att begränsas starkt.

Och det kommer att hända snabbt. Enligt IDG har Eric Schmidt redan varit ute och förklarat vad vi kan vänta oss:

– Vi kommer att bygga nya verktyg som fokuserar på slutanvändarna. Dessa verktyg kommer att göra det möjligt att enkelt jämföra priser och olika möjligheter inom flyg. Verktygen kommer dessutom göra det möjligt att köpa en flygbiljett snabbt och enkelt.

Däremot tror jag att företag som själva redan finns mitt i försäljningsförloppet kommer att klara sig bra, och som inte bara satsar på flygbiljetterna, eller helt struntar i dem, utan likt svenska Ticmate istället koncentrerar sig på evenemangsbiljetter.

Jag tror också att jättar som Hotels.com nu oroligt ser sig om. När Google väl har givit sig in i flygbiljettsbranschen är det inte långt till hotellbokningar…