Google bygger in sökrutan i topp-menyn

Google har under de senaste månaderna byggt om formen på tjänst efter tjänst efter tjänst, och nu meddelar de att det är dags för nästa steg. Google bygger om toppmenyn och integrerar sökrutan i den, vilket gör sök mer lättåtkomligt från alla Googles tjänster. Det är ett steg mot att få hela Google att kännas som en enda sajt istället för många.

Google-menyn med ny funktionalitet

Det här är ett steg som vi har anat rätt länge att det är på gång, särskilt när Google ställde till det för oss så till den milda grad, genom att omdirigera inloggade användare till en SSL-krypterad sida, d.v.s https://www.google.se istället för gamla vanliga http://www.google.se. Att tillåta det utan att redan från början bygga in SSL-kryptering skulle helt ha pajat säkerheten i såväl GMail som i Google+ och alla de andra Google-tjänster som har byggts under https redan från början.

Men det är inte bara sökrutan som är ny i toppmenyn. Google har också byggt in en enklare navigering i toppmenyn, och nu är samtliga Googles tjänster tillgängliga överallt ifrån. Det har faktiskt varit rätt bökigt att gå från Analytics till Google+ till Blogspot till sök till GMail… Nu är det förenklat. Här är Googles egen förhandstitt, för förändringen verkar inte ha börjat rullas ut ännu.