Google Chrome OS blir snabbt!

Jag har hållit på med det här så länge att jag minns hur snabbt det gick att sätta på en Macintosh SE30. Man tryckte på knappen (som av någon udda anledning satt på baksidan), det sa pling, det dök upp en glad Mac på skärmen och så var man igång.

Det var väldigt länge sedan. 20 år typ. Och när jag ser den fullkomligt geniala Google-filmen (se nedan) om Chrome OS så inser jag att jag ser framtiden och forntiden ser ut att mötas. På den tiden behövde operativsystemet inte kunna så mycket eftersom programmen inte krävde särskilt mycket. Numera kan vi göra de komplicerade sakerna någon annan stans än på datorn, och därför behöver inte operativsystemet ta hänsyn till vad vi kanske skulle vilja göra med det. Det är utgångspunkten för Chrome OS.

Igår visade Google lite mer av hur långt de har kommit med Chrome OS, och det är imponerande. Det är ett OS som är en webbläsare. Det är litet. Vi är alla inbjudna att vara med och utvecka för koden är öppen och licensierad under BSD. Google har byggt grunden och de som verkligen fattar vad de håller på med har redan lyckats kompilera Googles kod och lyckats sparka igång Chrome OS:

Ryktet talar för övrigt sant. Datorn startar på 4 sekunder hälsar Matt Rajca i den här tweeten.

Så vad kan vi vänta oss då?

Jag fullkomligt älskar liknelsen om smörgåsen och de 45 sekunderna, men de flesta datorer jag kommer i kontakt med tar betydligt längre tid än så på sig att starta. Man hinner med hela frukosten.

Jag har alltid minst en browser igång på min dator. Alltid! Och ironiskt nog är de enda andra program jag använder, program som behövs för att vara med och bygga internet eller program som behövs för att göra internet bättre. Det är en ftp-klient (Transmit), en texteditor för kodning (TextMate eller SubEtheEdit), en Twitter-klient (just nu DestroyTwitter), ett chattprogram (Adium för MSN och GoogleTalk) och ibland Skype. Jo, jag tittar på film också med DVD-spelaren, VLC, DivX Player eller QuickTime och det händer att Förhandsgranskning eller Acrobat Reader är igång för att läsa PDFer. Ja och så ett terminalfönster för sådant som går snabbare att göra direkt mot servrar, utan att ha ett program ivägen.

Jag kommer definitivt att vilja använda Google Chrome!

Och när jag skriver detta inser jag att jag troligen rätt enkelt skulle kunna ersätta även de fåtaliga program jag fortfarande använder också. Framtiden ser ljus ut! Heja framtiden! Ge mig tillbaka pling -> glad figur -> igång.

Läs mer om Chrome OS på Google-bloggen, hos TechCrunch, hos Mashable, hos IDG och på en massa andra ställen

Imorgon ska jag träffa Jonathan Sulo och prata hosting i molnet. Jag hoppas att Kaizr ska kunna vara något för mig.