Google lämnar Kina

På Googles officiella blogg läser jag en av de mest ärliga, tråkiga och ändå mest uppmuntrande bloggposter jag någonsin läst på en företagsblogg. Det handlar om en direkt krigsförklaring mot kinesiska myndigheter. Google kommer att sluta censurera Google.cn vilket i sin tur, med all säkerhet kommer att leda till att Kina stänger av Google i landet.

Med kinesiska skurkar och kinesiska myndigheter måste man tala offentligt maktspråk. Det har Google förstått. För maken till utmanande text får man leta efter.

Google anklagar i texten kinesiska myndigheter för tre mycket allvarliga brott:

  1. Först och främst en cyberattack som utfördes i mitten av december. Attacken drabbade inte bara Google var även riktad mot ett tjugotal andra företag inom olika branscher var måltavlor.
  2. För det andra säger sig Google ha bevis på att ett av huvudmålen med attacken mot Google var att komma åt Gmail-konton som används av kinesiska människorättsaktivister. Google säger i texten att de kinesiska hackarna inte lyckades fullt ut med attacken men att kontoinformationen från två Gmail-konton och uppgifter som ärenderader, men inte innehållet i enskilda mail.
  3. För det tredje har Google i och med sin efterföljande undersökning kunnat konstatera att dussintals e-postkonton som används av människoaktivister i USA, Kina och Europa löpande har blivit lästa av tredje part. Inloggningsuppgifterna till dessa konton ska inte ha hämtats från Google utan via phising eller ond programvara på användarnas datorer.

Det var det ärliga och det tråkiga. Det uppmuntrande är att Google själva konstaterar att det är högst ovanligt att gå ut med den här typen av kommunikation och det verkligt uppmuntrande kommer i näst sista stycket i bloggposten, där Google meddelar att man nu tar bort censurfiltret från Google.cn.

These attacks and the surveillance they have uncovered–combined with the attempts over the past year to further limit free speech on the web–have led us to conclude that we should review the feasibility of our business operations in China. We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.

[min kursivering]

Det var på tiden! Jag förstår att det har varit ett mycket svårt beslut att ta för Google. Vinstdrivande företag har inte lätt att säga nej till att verka på en av världens största och snabbast växande marknader. Men jag tror att det var ett helt nödvändigt beslut och jag hoppas att fler företag vågar visa den här typen av civilkurage. Jag vill gratulera till ett klokt och modigt affärsbeslut.

Och hur känns det att Volvo ska säljas till Geely?

Läs Googles bloggpost nu: http://googleblog.blogspot.com/2010/01/new-approach-to-china.html Det kommer med all säkerhet att skrivas väldigt mycket om det här under de närmaste månaderna.

Censur-filtret verkar redan vara bortplockat. Annars tror jag inte att Googles bloggpost skulle ha hittats på en sökning efter [new approach to china] från Google.cn:

Och där en bildsökning efter [tiananmen square] från Google.cn tidigare bara visade turistbilder har åtminstone förstaträffen äntrats till en bild som aldrig skulle ha släppts igenom tidigare:

Fler bloggar om Google och Kina: