Google News på svenska

Som utlovat kom Googles automatiserade nyhetstjänst Google News igång runt midnatt. Den ser i stort sett bra ut, förutom en och annan bildförvilling (en bild på Hillary Clinton från GP.se illustrerar en artikel om den japanska tsunami-varningen). Annars är det väl i stort sett vad man kunde förvänta sig. Alla de stora medierna verkar vara med (förutom TT som ju inte tjänar sina pengar på annonser), och Aftonbladet, Expressen, SR och SVT verkar vara bäst placerade.

Förstasidan skiljer sig inte mycket från vilken webbaserad dagstidning som helst, men sökningarna är det som verkligen gör Google News på svenska riktigt intressant. En sökning på t.ex. A-kassan visar hela den senaste tidens debatt i en bra retrospektiv nyhetssammanfattning. Jag gillar tjänsten, och jag kommer definitivt att använda den!

Tidigare i samma ämne:

Google News på svenska lanseras inom kort

2006-11-14 – Det verkar nu vara klart att Google på torsdag tänker visa upp sin nyhetstjänst Google News i en svensk version.

Den svenska versionen av Google News sägs komma att omfatta alla svenska medier skriver Computer Sweden i en artikel idag. Google News går i korthet ut på att Google automatiskt samlar ihop nyhetsmaterial och bilder från olika medier och återpublicerar dessa med häpnadsväckande snabbhet och ackuratess på news.google.com. Och på torsdag kan vi alltså hoppas på att se svenskt material på news.google.se. I skrivande stund presenteras samma nyheter som på den amerikanska huvudsajten.

Google News finns redan idag i 36 lokala varianter i alla världsdelar utom Afrika. På engelska har det gått att söka, och framför allt bevaka, nyheter ända sedan 2002 och vi är många nyhetsläsare med specialintressen som har önskat oss en liknande nyhetssammanställning på svenska.

Den tidning som inte vill finnas med i tjästen kan begära att få sitt material borttaget. Google News är och har varit inblandat i flera tvister, där sökjätten har anklagats för att inkräkta på upphovsrätten. Under hösten stämdes Google av belgiska redaktörsföreningen för att tjänsten länkade till olika belgiska tidningar. Redaktörsföreningen fick rätt i domstol och för att slippa stora böter plockades länkarna bort.

Jag kan tänka mig att vissa svenska medier med dåliga frilansavtal kan få interna svårigheter om för mycket av deras online-material replikeras på Google News, men jag kan samtidigt inte föreställa mig den svenska tidningssajt som inte vill ha den trafik som en snabb publicering och en lika snabb replikering på Google News kan innebära.

Google Alerts på svenska

Själv har jag främst längtat efter Googles e-postbaserade nyhetsbevakning Google Alerts på svenska. Det har inte gått att få bevakning på svenska ord hittils, eftersom bevakningstjänsten främst baseras på innehållet på Google News. Men jag ser verkligen fram emot att snabbt kunna få information och länkar postade till min mailbox i de områden som intresserar mig allra mest.