Google Phone och iPod Touch

Samma dag som Apple presenterar nya iPod, och visar upp iPod Touch som i allt väsentligt verkar vara en iPhone minus telefon plus wifi, så förstärktes ryktena om Googles planerade telefonsatsning. Och mitt ha-begär når nya nivåer.

iPod Touch

Om jag börjar med iPod Touch, så tycker jag att det känns väldigt mycket som att Apple har gjort en Wifi-telefon, men inte riktigt vågar marknadsföra den så ännu och därför inte har inkluderat någon mikrofon (åtminstone inte vad jag kan se i de tekniska specifikationerna). Kanske med tanke på avtalet med AT&T. Istället har man kopplat ihop den tätt, tätt med iTunes Store. Den som saknar egna trådlösa nätverk att köpa musik och film över kan gå in på närmaste Starbucks-café och så blir telefonen iPoden plötsligt en terminal mot den musik som spelas på fiket. Tycker man att det är bra är det bara att klicka på Köp-knappen på spelaren.

Jag gillar den. Jag gillar den nog faktiskt mer än jag skulle gilla en iPhone, som ju verkar vara en riktigt halvfärdig produkt vad gäller telefonin. Men å andra sidan känns det ju som en wifi-telefon (utan mikrofon) som marknadsförs som en MP3-spelare. Och det är därför ryktena om Google Phone är så intressanta.

Google Phone

Google har inga långsiktiga samarbeten med telefonbolag, och om så Google Phone blir vad ryktena säger, så tycker i alla fall jag att det plötsligen är mer än förklarligt varför Google har satsat så hårt på att dra svartfiber, och investera i Fon-nätverket. Google har inga avtal med de stora telefon- eller mobilnätsleverantörerna. De har dessutom byggt upp Google Talk, där folk redan pratar med varandra, om än via dator…

Ryktena om själva Google-luren kokar i stort sett ner till detta:

  1. Google Phone är Linux-baserad och kan köra äkta Java-applikationer via Java Virtual Machine.
  2. Alla program som används i Google Phone är java-applikationer. Telefonen är förberedd för multimedia som t.ex. videoklipp.
  3. Användargränssnittet liknar det i vanliga mobiltelefoner. Det är programmerat i Java och innehåller, förstås, en sökruta.
  4. Den inbyggda webbläsaren påminner om dom som finns i t.ex. iPone, iPod Touch och Symbian-telefoner. Hela browsern sägs vara skriven i Java, även om vissa rykten säger att den är baserad på WebKit core (samma som Safari, och Safari i iPhone och iPod Touch), men att Google har gjort egen utveckling vilket ska ha resulterat i en snabbare browser.
  5. Google sägs ha mellan tre och fem olika prototypmodeller som sägs ha tillverkats av mobiltelefontillverkaren HTC. Alla påstås innefatta ett QUERTY-tangentbord.

Källan till de fem punkterna ovan är GigaOM som nämner dem som Five Facts About Google Phone.