Google Receptsök pressar receptsajterna

Brukar du som jag söka efter recept med Google? Då kommer du att gilla det nya receptsöket som Google rullade ut igår.

Det är ännu så länge bara tillgängligt på engelska och från Google.com men det ser väldigt lovande ut med sökalternativ efter ingredienser, tillagningstid och (mindre relevant som jag ser det) antal kalorier.

Den enda svenska sajten som jag hittills har kunnat hitta i sökningarna är kokaihop.se och det enda sättet jag har lyckats få den att synas på är att söka på genuint svenska maträtter som Biff á la Lindström, inlagd sill och räksmörgås. Det verkar som om de övriga sajterna behöver övertyga Google om att de är receptsajter.

Receptsajterna står nu inför samma val som vi har ställts inför på Reco.se. Ska vi, liksom konkurrenten Rejta.se, ge Google våra data i form av mikroformat så att de kan inkludera våra betyg i sina platssidor eller ska vi köra vårt eget race och balancera mellan att få trafik från de organiska sökresultaten men inte få den från Googles mer portalliknande sidor?

Det ska bli intressant att se vilka sajter som väljer inkluderingsvägen och vilka som kommer att försöka ställa sig utanför receptsöket.