Google ritar om kartan igen

Igår åt jag lunch med Ted Valentin, kartsökningarnas okrönte kung, och han överraskade med att visa upp hur Google har greppat tag i mattan och som bäst håller på att dra undan den under fötterna på alla som ägnar sig åt vertikaler av olika slag. Den nya listningen kallas Google Place Search och sätter myror i huvudet för många av oss just nu.

Så här ser det ut för mig när jag söker efter restaurang stockholm på Google.se och använder Firefox (och nu just innan jag publicerade även i Chrome och Safari):

Det intressanta med den här sökningen är att den skiljer sig rätt markant från sökningar på restauranger stockholm, en sökning där Google fortfarande visar sina karttrräffar insprängda i det vanliga, organiska resultatet, men även här med kartan placerad ute till höger. Sökträffen på restaurang stockholm visar istället det organiska resultatet, med vidhängande kartpositioner, en karta som följer med scrollen ner på sidan, och dessutom med recensioner och betyg (från utländska recensionssajter som Tripadvisor, Qype och Gastrogate).

Ni fattar själva att stämningen inte var på topp varken för Ted eller för mig, med tanke på all tid vi ägnar åt att få Minkarta-sajterna respektive Reco.se att placera sig på många liknande termer.

Men det är inte bara vi som deppar. Än värre är det nog för sajter som inte heter TripAdvisor men som bygger vertikaler i turismsektorn. David Naylor (@DaveNaylor) har under kvällen försett oss med åtskilliga exempel på brittiska sökningar som slår hårt mot diverse nischade geografiska vertikaler. Sökningar från google.co.uk på nyckelord som ”car hire in” ”hotels in” ”villas in” och en geografisk placering visar alla liknande kartresultat som mitt exempel här ovan. På Tripadvisor lär stämningen nog vara desto högre.

Det är alltså mycket tydligt att Google har bestämt sig för att slå än hårdare mot katalogsajter, vertikaler och nu även recensionssajter.

Det ska bli verkligt spännande att se vilken inverkan detta kommer att få på trafiken på Reco.se under den närmaste tiden. Min teori är att det inte kommer att påverka sådär jättemycket, eftersom Google redan i april slog till oss rejält när majoriteten av våra resultatsidor helt sonika kastades ut ur indexet. Den största delen av trafiken kommer istället på reella sökningar efter olika företag. Men även på dessa resultat lär Googles nya kartträffar påverka vår trafik. Se bara hur det ser ut när man söker efter min optiker, Bågar & Glas:

Nog tusan kommer den sökbilden ge mer trafik till Google själva (och därmed potentiella AdWords-klick) än till sajterna som kan tänkas trängas därunder?

Ur ett rent användarperspktiv är jag faktiskt försiktigt positiv till de här nya resultaten. Kartan är hyfsat informativ i sökresultatet efter Bågar & Glas, även om den är på tok för gyttrig i restaurangsökningen. Det skulle kunna bli rätt bra och kommer säkert att bli det också när Google har skruvat lite ytterligare på sina resultat och sin presentation. Bitvis är det dock patetiskt likt såväl det som Ted gör som det som vi gör på Reco.se kan jag tycka.

Vi lever återigen i spännande, och oförutsägbara tider. Jag är övertygad om att det finns metoder att ta itu med detta på och jag är allra mest övertygad om att den som ligger närmast till hands är att börja distribuera sitt innehåll. Inte bara till Google, utan åt olika håll. Framtiden får utvisa om jag har rätt.