Google Sidewiki stängs ner

Google stänger nu ner den, i Sverige, föga använda tjänsten Google Sidewiki, medddelar de i ett mail till användarna nu på förmiddagen. Google Sidewiki var en tjänst som uppskattades av få sajtägare, och användes av väldigt få svenska användare, så jag förstår dem. Det är förstås ett led i Googles upprensning i produktutbudet, där föga använda tjänster stegvis fasas ut.

Texten i mailet:

Google Sidewiki stängs ned – så här exporterar du dina inlägg

Hej!

Vi skickar det här e-postmeddelandet eftersom du har gjort ett eller flera Sidewiki-inlägg. Vi har bestämt oss för att stänga ned Sidewiki (blogginlägg) och vill se till att du först har en möjlighet att exportera dina inlägg.

Om du vill exportera dina Sidewiki-inlägg besöker du http://www.google.com/sidewiki/ och följer instruktionerna. Du måste exportera dina Sidewiki-inlägg före den 5 december 2011 – då stängs all support för Sidewiki ned, och allt innehåll tas bort.

Vi vill tacka för att du har använt Sidewiki och bidragit till att göra Sidewiki till en användbar produkt.

Tack,

Sidewiki-teamet

Anledningarna till att Sidewiki aldrig riktigt slog igenom var många. Tjänsten kritiserades hårt av de sajtägare som redan hade fungerande kommentarssystem eftersom de nu fick kommentarer till sina sajter som de varken kunde integrera på sina sajter eller ens ofta såg. Användarna blev få, eftersom Sidewiki dels krävde att man var inloggad som användare och dels att man hade Google Toolbar eller en plugin installerad i sin webbläsare.

Jag hittade mina två enda Sidewiki-inlägg genom att följa instruktionerna, och även om det är mycket bra att Google ger oss möjligheten att exportera datat, så känner jag att det gott kan få gå till spillo nu när Google stänger ner tjänsten.