Google spårar ögonkast på annonstavlor

Engadget hade otvivelaktigt gårdagens scoop inom området Googleism.

Sökjätten som vid det här laget vet allt om hur vi surfar på webben, nöjer sig tydligen inte på något sätt med att bara hålla koll på annonsvisningar, klick och ovandlingar på webben. Nu ska de börja mäta hur många som tittar på fysiska annonstavlor ute på stan också!

Google har ingått partnerskap med ett företag som heter Xuuk och som med sin lilla men avancerade kamera EyeBox mäter antalet gånger förbipasserande verkligen tittar på annonstavlor eller produkter i skyltfönster.

Kameran som kostar 999 dollar sätts helt enkelt upp på annonstavlan som man vill mäta där den skickar ut IR-strålar och registrerar sedan antalet gånger som den får en bild av röda ögon. Varje rödöga som registreras betyder att någon har gått förbi och kastat ett öga mot kamerans IR-stråle.

Priset för kameran är 999 dollar vilket är en otroligt prissäkning mot tidigare liknande system som kostade uppemot 25 000 dollar och dessutom krävde att måltavlan (ögonens iris) var alldeles stilla.

Enligt Xuuk fungerar EyeBox på 10 meters håll utan att kräva någon kalibrerin och utan att mäta någonting annat än ögonkast.

Nu är det bara att avvakta hur statistiskt hungriga reklambyråer och reklamköpare är. Men det ska bli spännande att se vad Google kan göra av dessa data.

Xuuk skriver ingenting om hur EyeBox klarar av att registrera ögonkast genom mörka solglasögon, och Engadget avslutar sin artikel med att konstatera att de aldrig någonsin mer tänker ta av sig sina.

Källa: www.engadget.com/2007/05/09/googles-eyebox-counts-eyes-in-public/