Google startar energibolag

Det säger något om storleken på Googles elräkningar när de startar eget energibolag, för att komma över rätten att få köpa och sälja el på den amerikanska marknaden. Till att börja med, som IDG skriver, för eget bruk.

Enligt uppgift förbrukar Googles 24 datacenter cirka 30 till 50 megawatt var, en energiåtgång som motsvarar produktionen i två normalstora kraftanläggningar. Då är det begripligt att man vill kapa kostnaderna hos mellanhänderna och själv börja handla sin elkraft.

Google Energy, som har skickat in ansökan om att handla med energi, påstås bli ett helägt dotterbolag till Google. Men frågan är hur man vet det egentligen. Google själva har hittills inte sagt ett knyst om det nya bolaget offentligt och kanske hoppats att nyheten skulle drunkna helt i floden av nyheter och bloggposter om Nexus One.

Det gör i sin tur att spekulationerna om Googles planer på energimarknaden förstås genast har skjutit fart. Om jag ägde ett elbolag i USA så skulle jag nog börja se om mitt hus en smula.

Plötsligt ser man också Googles satsning google.org/powermeter i ett nytt ljus.