Google Street View i Sverige

Igår presenterade Google äntligen efter ett par års rapporterat fotograferande äntligen Google Street View i Sverige. Det är väl det flitiga utsuddandet av ansikten och nummerplåtar som har tagit tid får man väl anta. Och även om jag inte, på ett personligt plan, är en liten smula besviken på tjänsten, så väntar jag på att få se nya roliga implementationer av tjänsten.

Jag själv tycker att det vore roligt om Ted Valentin uppdaterade sina kartsajter med bilder från gatan. Det skulle lyfta sidorna för alla de ställen som idag helt saknar bild. Inspiration kan man få från boliga.se, som raskt har byggt in Google Street View i sin tjänst.

Jag kan förstås inte låta bli att göra jämförelsen med motsvarande tjänst hos Hitta.se, och till mångt och mycket utfaller jämförelsen till Hitta.se:s fördel. Dock är Google, som alltid väldigt mycket duktigare på att öppna upp sin tjänst för andra utvecklare. Google har ett öppet och tillgängligt API och det är snorenkelt att bädda in bilder från tjänsten. Hos Hitta.se hittar jag inga som helst sådana funktioner.

Google Street View finns redan i iPhone

En överraskning, som Johan Mogren uppmärksammade mig på, är att Google Street View redan är implementerat i kartapplikationen i iPhone. De platser som har gatubilderna implementerade märks ut med en liten symbol (som av någon anledning ser ut som en människa):



Klickar man på symbolen går bilden raskt över till Street View-bilden.

Min personliga besvikelse då? Ja det är naturligtvis att jag inte kan hitta mig själv någonstans i tjänsten. Jag är nästan helt säker på att jag mötte Google-bilen på Österlånggatan i Gamla Stan i somras, men Gamla Stan går inte att nå på något som helst sätt. Hela stadsdelen är en vit fläck på Google Street View-kartan. Märkligt. Varför är det så? För många ansikten att sudda ut?

Och se bara hur det blev utanför Il Caffè. Skåpbilden från Uppsala Auktionsverk står ju ivägen och blockerar hela stället.



Visa större karta

Nej jag vet att det knappast är Google fel, men besviken är jag ändå.

Eniro Gatubild då?

Eniro Gatubild har egentligen alltför dålig täckning för att över huvud taget nämnas, men jag fick just ett tips som måste uppmärksammas! Gå till Åsögatan 176 i Stockholm och rotera bilden så att du tittar upp mot vänster på andra våningen. Där har vi någon som satt och väntade på kartbilen.

Jag ger mig tusan på att han egentligen ville hamna på Google Street View… Undrar om han blev mycket besviken över att det bara var Eniro som var i farten. Tipstack hur som helst till Peter Höjman.